GYŐR REMÉLJÜK NEM EZ A JÖVŐ ÉPÜL: A SALAKDEPÓ

Éles
Megjelenés

 Az illegális hulladéklerakásnak sajnálatos módon nagy hagyományai vannak kis hazánkban. Ennek egyik reprezentatív példája térségünkben a Mosoni Duna partján a Gyárváros és Likócs között húzódó terület.

 

Az új Audi aréna közelségében elhelyezkedő területre a RÁBA gyár a kezdetektől fogva egészen a megszűnéséig hordta az öntödei salakot. Az amúgy kiváló minőségű anyagban – ebből készítik a salakos teniszpályákat – sok a hulladékvas, ellenben nem sugároz, mint a kohósalak.

 

 

Jobb helyeken az ilyen depókat felszámolják, leginkább üzleti alapon, mert a vasat és a salakot is lehet hasznosítani, de ezt a területet a vállalat megszűnése után belepte a gaz, majd bozótos, kisebb erdős foltokkal tarkított „senkiföldje” lett belőle.

 

 

Ráadásul ide telepítették a szennyvíz-átemelő művet, ami a város teljes, a Mosoni-Dunától délre eső részén keletkező szennyvizét tolja át egy csövön a Duna másik oldalára telepített tisztító üzembe, és ez ad egy jellegzetes, mondhatni „markáns” szagot a környéknek. Ide aligha akarna bárki lakóházakat, vagy bármilyen ember használta dolgot építeni. Pedig közel a városközpont, és ott a Duna-part, ami nyilván értékessé tehetné ezt a részt.

 

 

’Mostanában csak az illegálisan szemetelő gazemberek járnak erre a területre. Rajtuk kívül még a hajléktalanok fedezték fel maguknak a senkiföldjét: téliesített kunyhó áll a területen, még házőrző kutya is csahol a kalyibák között - otthonosan berendezkedtek itt. 

 

De a terület nagy részére, az úttól messzebb még ők se szívesen mennek be. Senki nem tudja, milyen gödrök, csapdák vannak a benőtt salak és törmelékdombok között. Ezt a salakdepót, szeméttelepet a szocialista ipartól örökölte a város, de úgy néz ki, az unokáink is öröklik majd tőlünk. Nehéz felfogni, hogy az épp regnáló városvezetésnek miért nem tűnt fel eddig, hogy miért nem zavarta és zavarja a politikusok szemét ez az elfelejtett terület, ami az évek múlásával csak egyre nagyobb lesz.

 

 

‘Külön szemét-város nő majd ki a földből Győr mellett, akár a fantasztikus filmekben. De ki akar majd egy hatalmas szemétkupac mellett lakni?