GYŐR PARKJAI: ERZSÉBET- LIGET

Éles
Megjelenés

Szeretnénk végigjárni olvasóinkkal Győr parkjait, mert kevés van belőlük, kicsik, és nagyon  szeretjük őket. Elsőként az egyik legrégibb, és sokak kedvelt parkjával kezdjük, az Erzsébet-ligettel.

 

A Nádorvárosban található egykor  jelentős kiterjedésű park létesítésének gondolata 1899-ben vetődött fel a készülő városrendezési tervben. Az 1930 körüli terven még az eredeti méretben látható. Az eredeti fásítás főleg gesztenyefákból állt, ezt egészítik ki egyéb fajok, nyárfák, feketefenyők, platánok, juharok, hársak.  1937-ben a Magyar út – Szent Imre út sarkán lévő részt leválasztották és beépítették. Itt áll most a Szent Imre templom tömbje. 1965-ben építették meg a liget ellenkező sarkába a víztornyot.

 

 

“A szocreál építészet igazi szörnyszülöttje a park közepébe épített betondoboz, az Erzsébet-presszó.  Újabb jelentős terület veszett el a parkból az Erzsébet ligeti óvoda megépítésekor.

 

A park egy részébe a hetvenes években kresz-parkot építettek. Bár a sok aszfaltozott út nem szép, a ligetnek kétségkívül egyik vonzó “attrakciója” a ma is működő kölcsönzővel együtt. A liget a legnagyobb veszteséget akkor érte meg, amikor a nyugati részét, majdnem a park felét, a kórházhoz csatolták a víztoronnyal együtt.

 

A terv az lehetett, hogy a betegek majd itt fognak pihenni, sétálni a szabad levegőn. De fotóinkon látható, hogy kerítéssel kettévágott park kórházhoz tartozó része ápolatlan, semmire sem használt terület. Ugyanakkor nagyon hiányzik a ligetből. Mert a maradék rész most már tényleg nagyon kicsi. Alig fér el a Kresz-park és a kerítés között egy apró játszótér. A történeti tényekhez tartozik, hogy az Erzsébet liget szétdarabolása, megcsonkítása nem a mai, hanem az előző generációk, és a mindenkori városvezetés bűne. Sőt. A maradék rész igazán szép!

 

Persze a bokrok alá azért ne nézzünk be, mert ott már halomban áll a szemét. Vajon ki fogja eltakarítani? És ki fogja rendre tanítani, fegyelmezni azokat, akik így tisztelik meg ezt a szép helyet?

 

 

“Érdemes lenne a kórháznak láthatólag felesleges, elhanyagolt területet visszaadni a ligetnek. Visszaadni a pihenni, felüdülni vágyó győrieknek, játszani, labdázni, szaladgálni vágyó gyerekeknek.