HOPPÁ! ITT A KÁNAÁN, INDULHAT A BÉREMELÉS

szabadkéz
Megjelenés

Eljött a megvilágosodás időszaka, a Főnök megmondta a tutit, „bérnyomás” van Közép-Európán, és ezzel a helyzettel valamit kezdeni kell. Például emelni a béreket szépen, meg adót csökkenteni, ilyenek.

Hurrá, nagyon örülünk, reméljük, hogy ettől városunk gazdasági mutatója az egekbe szökik majd, hamarosan unni fogjuk a kaviárt meg a méregdrága konyakot, és nem tudjuk, majd mit csináljunk jódolgunkban.

Ja.

Csak azt nem értjük, ez a felismerés, miért nem előbb villant be a kormányon lévő fejekbe. Miért vártak eddig, hogy pl a három műszakban dolgozók is épp hogy csak vegetáljanak a szemtelenül kevés fizetésükből. Ebből következően a cégekhez úgy kelljen beimádkozni a dolgozókat, vagy hatalmas plakáttal, amire pirossal rá van írva, hogy tizenöt százalékos béremelés, kérem szépen!

 

‘Élek a gyanúperrel, hogy megvárták az utolsó pillanatot a pozitív hírrel, azt, amikor már tényleg nem tehetnek mást, mert kiesik az éhes nép a szalag mellől.

 

Igazság szerint, hogy a bérekkel baj van, már sokkal előbb észre kellett volna venni, és szerintem észre is vették, csak éppen nem akaródzott változtatni rajta.

Ők kihozták a legtöbbet a dologból: hatalmas adóterhek, nagyon alacsony fizetés. Az emberek megvezetve szépen, ahogy a nagykönyvben meg vagyon írva.

Most, hogy kikerültünk a bóvli kategóriából, gazdaságtörténeti napot hirdetnek, azokra a hitelminősítőkre hivatkozva, akikre azt mondták régebben, hogy nem szabad komolyan venni őket.

Remélem, hogy ez az egész nem csak egy kommunikációs fogás, és gyorsan lepörgetik majd.

De tovább is van, mondjuk még? A több mint nyolc éve változatlan közszférában dolgozóknak, vajon mikor ígérnek ilyen béremelést, mert, az valahogy most is kimaradt.

 

‘Nem beszélve a közmunkásokról, akik normál nyolc órás munkát látnak el, tudjuk, mennyiért. Még leírni is szégyellem. Ez a hatalmas hazug ötlet - hogyan lehet spórolni a béreken, de javítani a munkanélküliségi mutatókon - rajtuk lett bemutatva. Őket vajon ki fogja kárpótolni, ki kér majd az egész társadalom előtt elnézést tőlük?

 

A bocsánat kérés helyett inkább dicsekednek, hogy négy százalékos lett a munkanélküliség, juhéjj, csak abból gyaníthatóan sokan közfoglalkoztatásban sínylődnek. Ez már alighanem a cinizmus legmagasabb foka.

Kíváncsiak leszünk, mikor látszódnak majd az intézkedések pozitív jelei városukban. Mikor történik meg, hogy elégedett ismerősökkel találkozunk az utcánk, akik normális fizetésért dolgoznak az ipari park valamelyik cégénél, és úgy érzik meg vannak becsülve.

Figyelünk.