Nemrég kaptuk ezt a történetet, gondoltuk, megosztjuk Önökkel is.

 

"Minap hazaértem munkából majd ablakot nyitottam, jó idő volt, jöjjön be a friss levegő. Egy középkorú férfi vitatkozott éppen egy fiatal sráccal közvetlen az ablak alatt. Azt láttam még, hogy a férfi tovább ment a másik lépcsőház felé és a srác még az ablak alól utána kiabálta, hogy: "Csak azért nem bántom mert segített a családomnak". Kikerekedett szemmel elkezdtem az otthoni teendőim, de fél perc sem telt el járókelők rémületét hallom. Ismét kinézek és azt látom, hogy a férfi a földön fekszik elterülve. Azonnal leszaladtam, közben egy férfi telefonált és kérdeztem is tőle egyből, hogy mentőt hívott? Mások csak 4-5 méterről bámultak az arcukat fogva. Odamentem a sérülthez, koponyája hátul erősen vérzett és a szája is tele volt és "gluggyogott" mintha levegő után kapkodna. Nagyon megijedtem nem tagadom, nem voltam még ilyen szituációban. Két dolog fordult meg a fejemben, egy időben: Most fuldoklik vagy nyelni próbál?  Illetve, hogy oldalfekvésre elmozdíthatom-e? Nem sérül-e a gerincoszlopa? 


Szerencsére egy nő és párja odajött, és ha jól emlékszem azt mondta, a kórházban dolgozik és helyeselt az oldalra fordításra. Oldalra fektettük és én tartottam a fejét a gerincoszlopnak megfelelően egyenesen, amíg a mentők ki nem érkeztek. Kértem egy marék zsebkendőt vagy valamit, amit a vérzésre tehettem, mert senki meg se kérdezte mit segíthet a körülöttünk állók, bámészkodók közül. Egy rövid ideig még nem reagált a kérdéseinkre, de aztán elkezdett beszélni, de egyértelműen kiesett neki egy kis idő, azt se tudta, hogy megütötte valaki és hol van.

 

Mentők gyorsan kiérkeztek és átvették, ellátták a férfit. Rendőrt ők hívtak és mentőautóba vitték a sérültet. Negyed órával később kezdett emlékezni. Nevén is nevezte a rendőröknek az elkövetőt, akik mint valami rendőrségi törzsvendéget ismertek is.   A Késő délutáni kutya sétáltatás közben, akárhányszor lenéztem a kezeimre azt láttam mintha még mindig csupa vér lenne, nagyon rossz volt! Nagyon sokszor megfordult a kérdés a fejemben, miért nincs elsősegélynyújtásról bizonyos óraszám az iskolákban? Nincs jogosítványom így még azon az apró képzésen sem vagyok túl, és azt sem értettem, hogy 8-10 járókélő miért csak állt egy helyben amíg én leszaladtam az emeletről a lakásból, amíg a mentők kiérkeztek.Tanulságos történet. A közbiztonság helyzetéről már elég sokat írtunk a napokban, úgy látszik, szinte minden nap történik hasonló a városunkban. Viszont az elsősegélynyújtás oktatása az egyik alap dolog, amit az iskolásoknak meg kellene tanítani, illetve, hogy miként viselkedünk ilyen helyzetekben, ne ijedjünk meg, ha valaki előttünk esik össze az utcán, vagy véresen hever a földön.

 

Gondolom, szituációs játékokkal is sokat lehetne segíteni, azon felül, hogy az órán szépen megtanítanánk az elősegélynyújtás alapjait. És ami még fontosabb: a szülőkkel együtt, mert sokszor mi felnőttek, sem tudjuk, mit kezdjünk az ilyen helyzetekkel, és pánikba esünk. És ha olyankor, nem segítünk félelemből, amikor a gyerek is velünk van, milyen példát lát majd?

 

A munkahelyeken vannak önkéntes elősegélynyújtók, de előfordult, hogy kötelezően ráböktek valakire, hogy na, te mész a tanfolyamra, mert valaki kell, hogy menjen, és éles helyzetben bizony elájult az illető.

 

Azt hiszem, az élet minden területén sokkal jobban oda kellene figyelni erre, akár valami társadalmi programot kidolgozni, esetleg kampányt, ha már annyira szereti a kormány a kampányokat. Mennyire jobban nézne ki a Brüsszelt megállítani akaró és hasonló jellegű óriásplakátok helyett, a sok Merj segíteni!, vagy Ments éltetet! jellegű poszter. Ráadásul pozitív üzenetet hordozna, nem úgy, mint a mostaniak. Tele vagyunk rossz hírekkel, katasztrófa híradókkal és még az utcán is a politikai mocsok ömlik ránk, nem csoda, hogy nem érezzük jól magunkat a bőrünkben. Legalább az utcán lehetnének hasznos és pozitív plakátok.

 

Követed már a Boldogulj Győrben oldalunkat Facebookon? Nem? ITT most megteheted. Kérünk, támogasd portálunkat! Ha anyagilag nem is támogatsz még bennünket, de kattints az oldalon lévő reklámra, azzal már ezt is megteszed! Köszönjük!

 

 

Tisztelt Orbán Viktor úr!

Mint egyszerű polgár szólnék pár szót, ha már megtisztelte városunkat a látogatásával.

Ön éppen csak hazatért Brüsszelből , de már másnap Győrben, polgármesterünkkel együtt grandiózus ígéret-cunamit zúdított ránk, Győr polgáraira.

Rengeteg elmaradt közúti fejlesztést ígért, pl. Közúti körgyűrű bezárását Győr elkerülőjénél. Három milliárd forintért útfejlesztést Győr-Ménfőcsanak kiindulással.

Hidat építhet a város a belső keleti elkerülő fejlesztéséhez kapcsolódóan.

Kedvezne a kerékpárosoknak egy Kerékpárút Győr-Pannonhalma közötti út megépítésével.

Helyi és helyközi buszpályaudvar és vasút intermodiális csomóponttá alakítását is megígérte,  és ehhez kapcsolódóan környezetbarát autóbuszokat vásárolhatnánk.

Beígért egy új mentőállomást, ami a kórházhoz kapcsolódik. A parkolót is bővítik a kórháznál. Három milliárdos a fejlesztés.

Sporthotelt az olimpiai sportpark területén és egy  Új városi szabadidőközpont építését  a Püspökerdőben.

Vízi élményparkot és Állatkerti fejlesztést, milliárdos nagyságrendben.

A Győri Nemzeti Színház felújítását, húsz milliárdért.

Új hangversenyterem és Konferenciaközpont is épülhet és a  Kormányhivatal is elköltözhet a mostani helyéről (a volt megyeházáról). Lehetőségként  felmerült a Győr és Dunaszerdahely közötti négysávos út megépítése is.

Csak úgy repkedek a milliárdok, csak azt nem értem, miből, hogyan?

 

‘Árulja el nekem, mégis miből gondolja, hogy Önnek joga van 15-20 éves távlatban ígéreteket tenni Győr polgárainak? Honnan tudja, mi lesz évekkel később, talán jóstanfolyamra járt?

És ha majd el kell kezdeni visszafizetni a súlyos milliárdokat, akkor is ellátogat, hozzánk Győrbe, hogy bejelentse, saját zsebből majd megoldja helyettünk? És a Borkai polgármester úr is mélyen belenyúl a zsebébe, hogy ne maradjon pácban a város.

Mert addig, amíg nem kell megkezdeni a visszafizetést, minden rózsaszín és lehet parádézni, de mi lesz utána?

F.J.

 

írjon nekünk, ha látott vagy hallott valamit: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.


Követed már a Boldogulj Győrben oldalunkat Facebookon? Nem? ITT most megteheted. Kérünk, támogasd portálunkat! Ha anyagilag nem is támogatsz még bennünket, de kattints az oldalon lévő reklámra, azzal már ezt is megteszed! Köszönjük!

a kép: illusztráció

 

A Győri Állatmenhelyet felkereste ma egy idős néni és a segítségüket kérte. Van egy 15 éves kutyusa aki kölyök kora óta vele van és Ő a mindene. A néni egészségügyi problémái miatt sajnos nem tudja már sétáltatni az Ő kis szemefényét. Aki eddig segített neki sajnos tovább már nem tud.

 

A hölgy NEM szeretne megválni tőle, mert abba mind ketten bele halnának. Szeretne találni valakit, valakiket akik segítenének neki abban, hogy napi kétszer elviszik sétálni, de legalább egyszer- írta a Győri Állatmenhely

 

A kutyus kistestű, jól kijön minden kutyával, meg van minden oltása. Mivel már 15 éves nem igényel hosszú sétákat csak amíg elvégzi a dolgát. Győrben a Földes Gábor utcában laknak. Ha a valaki tud segíteni nekik akár heti pár napban is kérjük hívja a menhely bármelyik számát vagy vegye fel velünk a kapcsolatot üzenetben. Előre is köszönik!

 

Címlapfotó: ujsag.allatvilag.net

 

Követed már a Boldogulj Győrben oldalunkat Facebookon? Nem? ITT most megteheted. Kérünk, támogasd portálunkat! Ha anyagilag nem is támogatsz még bennünket, de kattints az oldalon lévő reklámra, azzal már ezt is megteszed! Köszönjük!

Rosszul kalkuláltak és mi fogjuk elvinni a balhét?

 

A Magyar Földgáztároló Zrt. honlapján fellelhető adatok alapján a magyar gáztárolókban lévő tartalék január 26-én 10,5 % volt.

Az utóbbi napok hideg időjárása miatt 0,4-0,5 százalékkal csökkent a tárolókban lévő gázmennyisége naponta.

 

Úgy tűnik, kormányunk nem fordított elegendő figyelmet a gáztartalékra, mert a maximális kapacitás október 4-én is csak 45 % volt, ami jóval alacsonyabb a szokásosnál.

Ha a hideg idő még több mint 10 napig tart, drasztikusan korlátozni kell a gázfogyasztást.

 

‘A jó hír, hogy utoljára a lakossági fogyasztóknál  zárják el a gázt.

 

 

Tudni kell, hogy a tárolókból bizonyos szint alatt már csak veszteségesen lehet kitermelni a gázt, és a kitermelés a tároló állagromlását is eredményezi. Volt már ilyen alacsony a készlet, 2016 márciusában 3,5 %, de akkor kifejezetten enyhe telünk volt, és a napi fogyás miatti csökkenés csak 0,1 % volt.

 

Az EON-tól méregdrágán meg- (vissza) vásárolt gáztározókat éppen most készül tönkretenni az állam. Ennek ellenére, ha a tendencia folytatódik, akkor kb. 20 nap múlva kiürülnek a tározók.

 

Hoppá, ezt ugye nem kommunikálja senki.

 

Magyarország Ukrajna felől nem kap gázt. Szíjjártó külügyminiszter állítólag januárban Norvégiától tudott valamennyi gázt vásárolni, ami most Ausztria felől érkezik be Magyarországra. De ez a tétel nagyon kis részét fedezi csak a napi fogyasztásnak.

 

Talán Putyintól várjuk a megváltást, ha már úgyis meglátogat bennünket február 2-án?


címlapfotó: hvg.hu

 

Követed már a Boldogulj Győrben oldalunkat Facebook-on? Nem? ITT most megteheted. Kérünk, támogasd portálunkat! Ha anyagilag nem is támogatsz még bennünket, de kattints az oldalon lévő reklámra, azzal már ezt is megteszed! Köszönjük!

A helyi LMP-sek fejezték be Borkaiék félmunkáját. Némi tüntetgetés után kivágták a maradék fákat, mert úgy gondolták azt a keveset már felesleges megőrizni.

Véleményük szerint nem építették elég közel a Dunához az épülő új kollégiumi szárnyat sem, így a tüntető tömeg segítségével közelebb tolták a Duna parthoz.

Végezetül a tüntető tömeg skandálni kezdte minden győri óhaját, hogy Borkai költözzön be a győri várba.

 

Ez ugyan április 1-i tréfa, de bármikor megtörténhet a valóságban.

 

Követed már a Boldogulj Győrben oldalunkat Facebookon? Nem? ITT most megteheted. Kérünk, támogasd portálunkat! Ha anyagilag nem is támogatsz még bennünket, de kattints az oldalon lévő reklámra, azzal már ezt is megteszed! Köszönjük!

Attól van hányingerem, hogy Győr környékén járva  az utak mentén mindenhol halomban áll a szemét -írja az egyik felháborodott olvasónk.

Azt hiszem, ezzel a problémával mindennap szembesülünk.

Mi is, az önkormányzat emberei is. Mégsem történik szinte semmi, vannak ügyetlen próbálkozások, de láthatóan nem sokat érnek. A válaszokat nagyjából tudjuk is: a felelősség megoszlik, egyrészt sok múlik rajtunk polgárokon, hogy megváltozzon a helyzet. Legyünk önkritikusak, mondjuk azt, hogy vastagon miénk a nagyobb felelősség.

 

 

Amíg telehordjuk az erdőket, elhagyott fás-bokros területeinket mindenféle kacattal, például autógumival, építési törmelékkel, mindenféle szennyező vacakkal, mert éppen olyan kedvünk van, addig nem fog változni az ég adta világon semmi.

 

‘Ráadásul, megfigyelhető olyan attitűd is, hogy elvben fel vagyunk háborodva, ha megtudjuk, hogy más ezt csinálja, és döngetjük a mellünket meg elítéljük, aztán, ha olyan helyzetbe kerülünk, estefelé a kertek alatt szépen mi is hordjuk a szemetünket az erdőbe. Mert mondjuk konténert bérelni az drága mulatság.

 

Amíg ez az attitűd uralkodik, nem megyünk semmire. Ami különösen idegesítő, hogy ezeket a busa közhelyeket nem is kellene egymás után leírnom, mert mindenki tudja, csak nem így viselkedik. Ezét alapvető morális dolgokra kell pazarolnom a drága időmet, amikor mondjuk filmet is nézhetnék.

 

 

De az önkormányzat sem mindenhol gondos gazda, mert ezt megengedi nekünk, vagyis annak a jónéhány trógernek, morális bűnözőnek, akik elkövetik ezeket az aljasságokat, akik szeretnek a szemétben meg a dzsuvában élni. Nagy kegyesen olyan Pató Pál módjára megalkotnak egy rendeletet, meghirdetik, hogy most már aztán lesz szemétkommandó meg minden, és nem lesz semmi, csak a szeméthalmok cinikus morgása a városban meg a környéken.

 

 

A fotók a világörökség listán szereplő Pannonhalmi Főapátsághoz vezető útleágazásánál lévő parkolóban készültek a Balaton felé vezető 82-es főúton, na ilyenekért már letöltendő szabadságvesztés járna. Szerintem.

 

Követed már a Boldogulj Győrben oldalunkat Facebookon? Nem? ITT most megteheted. Kérünk, támogasd portálunkat! Ha anyagilag nem is támogatsz még bennünket, de kattints az oldalon lévő reklámra, azzal már ezt is megteszed! Köszönjük!

 

A napok óta tartó kemény fagy kiengedett kicsit. A szikrázó nap és a tökéletes szélcsend végre kimozdította a begubózott győrieket otthonról. És ha mindehhez egy hatalmas jégmező a ráadás a Marcal tavon, akkor ez már igazi móka.

 

 

Gyermekek és felnőttek, csúszkáltak, korcsolyáztak, hokiztak és élvezték a ritka pillanatot a befagyott tavon. Plusz a kutyák, mert őket is érdekli, hogy csúszik a jég, és a miért nevet a gazdi. Olyan ez mintha tudnánk járni a vízen. Hatalmas élmény, akárcsak sétálni is a befagyott, biztonságos jégmezőn, mégis érzékelve alattunk a mély víz veszélyét.

 

 

És a tágas térben mindenkinek jutott bőségesen hely. Ez nem egy szűkös, mesterséges korcsolyapálya nyomora.

 

 

Még a jégre merészkedő motorosok is elfértek, és nem veszélyeztették senki biztonságát. Ha nem járt volna a mutatványuk fülrepesztő zajjal, talán még rájuk is jó szívvel gondolnék. Így viszont, inkább más, kevésbé kellemes helyre kívántam őket. Vélhetően megérezhették a barátságtalan gondolatokat, mert úgy 10 perc vagánykodás után abbahagyták mutatványukat.

 

Hideg, fagyos, mégis szépséges nap volt a mai a Marcal tó jegén!

More Articles ...

Page 1 of 3