Etikus adománygyűjtő szervezet díjat kapott a Gézengúz Alapítvány

Interjú
Megjelenés

A Gézengúz Alapítványt Dr. Schultheisz Judit alapította 1990-ben Budapesten.  A 90-es évek elején egy konferencián ismerkedett meg a doktornő és a gyógytornász- gyógypedagógus Kovácsné Lengyel Mónika. Eltervezték, hogy megteremtik a győri, Győr környéki koraszülött, idegrendszeri sérült, fejlődésben visszamaradott gyermekek és családjuk részére a családcentrikus, koragyermekkori egészségügyi ellátás lehetőségét.

 

Egy nagyon fontos kitüntetésben részesült az Alapítvány. Megkapta az Etikus Adománygyűjtő szervezetek kitüntetést.

 

‘Nagy büszkeséggel tölt el, hogy felvett tagjai közé és Etikus Adománygyűjtő Szervezetté nyilvánította a Gézengúz Alapítványt az ASZÖT, az Adománygyűjtő Szervezetek Önszabályozó Testülete.

 

A testület a civil szektorba vetett bizalom megerősítésének céljával alakult meg 2012-ben, és e célból készült el az Adománygyűjtő Szervezetek Etikai Kódexe, melyet az ezt elfogadó szervezetek magukra nézve kötelezőnek fogadnak el. Az Etikai Kódex fő sarokpontjai a hitelesség, törvényesség, átláthatóság és nyilvánosság. A kezdeményezéshez bármely civil szervezet csatlakozhat, aminek működése megfelel a kódexben foglaltaknak.

 

Az Önök célkitűzése, hogy segítséget nyújtsanak az újszülöttektől egészen a 6 éves korú fejlődésben visszamaradt, koraszülött gyermekek számára. Melyek azok a gyanús tünetek, amely esetében a szülők feltétlenül forduljanak az alapítványhoz?

Csecsemőkorban, egy éves kor alatt:  önszabályozás gyengesége (pl. alvási, etetési nehézségek),  a figyelem és kapcsolattartás  hiánya esetén. Ha 3 hónapos kor után a baba tárgyért nem nyúl, ha kezébe adjuk és nem tartja meg, vagy görcsösen szorítja, a test két felének mozgása nem összehangolt.

1-3 év között: ha beszéde elakad, egyhangú és nehezen érhető. Nem épít játékokból, nem utánoz, ha nagymozgásai ügyetlenek, nem tud guggolni vagy lábujjhegyen közlekedik. Bokája bedől, gerince nem egyenes, mellkasa nem szimmetrikus.

3-6 éves korig: figyelme 5-10 percnél tovább nem köthető le, erősen beszédhibás, szókincse szegényes, nem rág, kanalat nem fog, kétkezes, egyensúlyi helyzetekben ügyetlen, mozgása darabos, irányokat, formákat nehezen ismer fel, színfelismerés az alapszínekre sem alakult ki, nem szobatiszta.

Itt csak egy-egy kiragadott gyanújelet soroltam fel. A több szakember (neurológus, pszichológus, gyógytornász, gyógypedagógus) részvételével történő szűrés, vizsgálat, diagnosztika feladata ezeknek az állapotoknak mélyebb elemzése és értelmezése.

 

Központjuk évente közel 800 gyermeknek segít. Milyen támogatásokból tudják biztosítani működésüket?

Az Alapítvány állami támogatásban csak igen kis mértékben részesül, ezért munkánkhoz nélkülözhetetlenek a külső támogatások, adományok. Ahhoz, hogy évről évre a hozzánk folyamatosan növekvő számú beutalt gyermeket és családot el tudjuk látni, komoly összefogásra, támogatásra van szükségünk. Büszkék vagyunk rá, hogy idén az Alapítványt megválasztották "Etikus Adománygyűjtő Szervezetnek". Jelenleg csak támogatásokból tudjuk beszerezni a szükséges felszereléseket, és nélkülözhetetlen eszközállományunkat.

 

Számos olyan játékos fejlesztő programmal várják a kicsiket és szüleiket, mely mind most mind a későbbiekben hasznos lehet számukra. Ilyen a Győrben is alkalmazott idegi rendellenességek vízben végzett kezelése is. Mondana pár szót arról hogy ez miben segíti a fejlődésben visszamaradt gyermeket? Mennyi idő alatt érhető el javulás?

A  „kádas program” (Neuro-hidroterápia 1) nemzetközileg is elismert program csecsemőknek, 16-20 hetes korig. Vízi körülmények között biztosítjuk az elemi mozgásminták gyakorlását, a tudatos légzés-visszatartás tanítását, továbbá s egyszerre több érzékszervre ható inger egyidejű alkalmazását. A módszer rendkívül hatékonyan befolyásolja az idegrendszer érését, javítja a gyermekek izomtónusát, hőszabályozását, mozgáskészségét, és összehangolását. Serkenti a testi és szellemi fejlődését. A mozdulatokat az Alapítványban történő gyakorlás után, a szülők végzik a gyermekekkel, az otthoni fürdőkádban. Az ismerős környezet a gyermek számára biztonságot jelent, bevonjuk a családtagokat, ami a család összetartó erejét erősíti. Az első 5 hónap után a kisgyermekek csoportos uszodai foglalkozásokon vesznek részt.

A csoportos mozgásfejlesztés (Neuro-hidroterápia 2) során kihasználjuk a víz előnyös fizikai, kémiai és pszichés hatásait. A vízben a felhajtóerő miatt a mozgások könnyebben, folyamatosabban és harmonikusabban kivitelezhetőek, mint szárazföldön. A meleg víz hatása is kedvezően befolyásolja a gyermekek izomtónusát. Az érzékelés pereméről érkező gazdag ingermennyiség óriási lehetőséget ad a központi idegrendszer szabályozó működésének a létrejövő mozgás pontosításában, finomításában és a testtartás javításában. Mozgásfejlesztésünk célja a gyermek hibátlan mozgásfejlődésének támogatása, harmonikus, összehangolt  mozgásának kiépítése. Figyelünk a nagymozgások és finommozgások harmonikus fejlesztésére, az egyensúly, és a vízbiztonság kialakítására. Rendkívül sok életkornak megfelelő játékhelyzetet kínálunk, amivel felébresztjük, és szinten tartjuk a gyermek  érdeklődését és mozgásigényét. A javulás nagyban függ a gyermek korától, mozgásállapotától és a mentális érettség  szintjétől, az eltérés súlyosságától.

 

Tevékenységük az országban a korai terápiák intézményrendszerének egyik alappillére. Mik a távlati céljaik Győr városában?

 

‘A családközpontú kora gyermekkori  segítség egy nagyon összetett szakmai tevékenység, mely állandóan változik. Újabb és újabb diagnosztikai eljárások, terápiás eszközök és módszerek jelennek meg.

 

Ezen változások, fejlődések mellett Alapítványunk törekszik a folyamatos, minőségi ellátás biztosítására. Ez egy többtényezős, nehéz háttérmunka. Az érintettek ellátása csak egy összetett,  egységes elvek mentén rendezett terápiával valósítható meg, a szakorvosi és nem szakorvosi ágazat együttműködésével.

 
Milyen tanácsokat adna azon szülőknek, akik koraszülött gyermeket hoznak világra?

A koraszülött gyermekek esetében nem lehet elégszer hangsúlyozni az eltérések korai felismerés és fejlesztés jelentőségét. A korai születés akkor is rizikótényezőt jelent, későbbi problémákat (egyensúlyzavar, mozgáskoordináció, tanulási nehézség, viselkedészavar) illetően, ha egyébként a pici baba "nagyjából" hasonló életkorban érte el a fejlődés lépcsőfokait, mint időre született társai, ill. csecsemőként, kisdedként nem volt tapasztalható maradandó sérülés. Ha már a kórházban kiderül, hogy a babádnak maradandó sérülést okozott a korai születés, akkor mielőbb el kell kezdeni a sérülés területenkénti korai fejlesztést és rendszeres kontrollokkal ellenőrizni annak eredményességét.

Komplex kivizsgálásnak, betegségfelismerésnek és ellátásnak több fejlődési területre kell kiterjednie: a mozgás-, a beszéd-, az értelmi fejlődés, szociális, érzelmi fejlődés, látás-, hallásfejlődés, viselkedésbeli eltérésekre. A kora gyermekkori intervenció több szakember együttműködését, több módszer, sokféle technikák, eszközök használatát teszi szükségessé. Nem egyfajta módszert követünk, hanem minden esetben a gyermek szükségléteinek megfelelően, az egyes módszerek elemeit illesztjük össze, a leghatékonyabb fejlődés érdekében. Az elemek közül egészen egyedülálló, és a terápia sarokelemének számít az Alapítványnál az előzőekben említett ”kádas program”. Hisszük, hogy a korai ellátás során fontos a szülők gyors felvilágosítása.

Címlapfotó: Génezgúz BabaAkadémia

 

Követed már a Boldogulj Győrben oldalunkat Facebook-on? Nem? ITT most megteheted. Köszönjük