"EMBER TERVEZ, IGAZGATÓJA VÉGEZ"

Interjú
Megjelenés

Interjú Járai Mátéval

 

37 éves kora ellenére rendkívül sikeres, Jászai Mari-díjas színész, a Győri Nemzeti Színház népszerű tagja. Egy országos, a színházba járást népszerűsítő kampánysorozat arca. A művésszel a színház büféjében ültünk le beszélgetni.

 

Már fiatalon megmutattad tehetséged. Nem vetett árnyékot a pályádra, hogy egy legendás rendező Maár Gyula és egy színészikon, Törőcsik Mari unokájaként kellett bizonyítanod?

Azt gondolom, hogy azért nem, mert erről hosszú ideig nyilvánosan nem beszéltem. Mari mamát, ahogy a családban Törőcsiket szólítom, mikor már elég komoly sikereket értem el a színpadon, akkor kérdeztem meg, beszélhetek-e a rokonságunkról. Addig én sem szerettem volna ezt nyilvánosságra hozni, amíg nem tettem le valamit az asztalra. Azt gondolom, árnyékot semmiképpen nem vetett a karrieremre. Büszke voltam rájuk, és mára már emelt fővel mondom, hogy ilyen felmenőim vannak, de úgy érzem, hogy semmiben sem hátráltattak a rokoni szálak.


2010 óta vagy tagja a Győri Nemzeti Színháznak. Hálás közönség a győri? Mi az itt játszott szerepeid közül a legkedvesebb számodra?

Nagyon hálás közönségnek tartom a győrit. Öt év után a Szegedi Nemzeti színházból kerültem Győrbe, előtte pedig Budapesten játszottam különböző színházakban. Ha össze kéne hasonlítom Szegedet és Győrt, akkor úgy fogalmaznék, hogy Szegeden valamivel befogadóbbak. Merészebben lehet például egy-egy előadást bemutatni. Úgy gondolom, a győri közönség némileg konzervatívabb, viszont sokkal közelebb szeret kerülni a színészeihez, mint a szegedi teátrumban. Ott sokadik szerepem után vártak meg először az előadás után.

 

 ‘Győrben már az első este után szerettek volna személyesen megismerni a Kabarét követően.  Amíg élek, tudatomba vésődött a bemutatójának dátuma, 2010.május 5-e. Ez volt az első este, amikor a győri közönség elé álltam, csodálatos emlék.

 

Nehéz egyetlen szerepet kiválasztani a sokból, ami igazán fontos, de a legtöbb szakmai sikert a Kripli hozta számomra, amit 2-3 évvel ezelőtt mutattunk be. A Jászai Mari- díjat is ez a szerep hozta meg. A Törőcsik szokta azt mondani, ha volt öt jó estéd a pályán, akkor már megérte. Úgy érzem már szinte el is értem.

 Több díjad is van, és fiatal korod ellenére nagyon sikeres vagy. Hova lehet innen tovább fejlődni? Mik a további karrier és szerep álmaid?

 

Ezek a díjak valóban nagyon jól esnek az embernek, de semmire sem jogosítják fel. Úgy gondolom, hogy minden egyes próbafolyamatban elölről kell kezdeni, akár van Jászai-díjad, akár nem. Egy ilyen díj annak az összegzése, hogy a szakmádat államilag is elismerték. Egészen fantasztikus érzés. Már gyermekkoromban is azt mondtam, hogy Jászai Mari -díjas színész szeretnék lenni. Nekem ez különösen fontos volt, ugyanis nem a Színművészeti Egyetemen végeztem, és azzal, hogy elnyertem, tulajdonképpen egyetemi diplomát szereztem. Így nem kell attól félnem, hogy nem számítok a végzett színészek közé. Persze nem csak ez számít. Ha Isten adta tehetsége van egy festőnek, akkor kiteszem a falra a képét. Tovább fejlődni mindig lehet, akár színházon belül is. Újabb rendezőkkel együtt dolgozni, vagy kollégákkal másmilyen kontextusban találkozni egy-egy darabban.

 

‘Olyan népszerűségre vágyom, ami egy város falain is túlléphet. Nagy álmom a filmezés. Most lehetőségem is nyílt mindezt kipróbálni. A színház mellett szükségem van egy olyan fórumra is, ami egy kicsit népszerűbbé, vagyis inkább ismertebbé tesz.  A győri közönségtől rengeteg szeretet kapok. Náluk hálásabb közönséget keveset ismerek.


Budapesten születtél, de hat éve Győrben játszol. Ingázol Győr és Budapest között, vagy itt is élsz? Hogyan sikerült beilleszkedned a társulatba? Szövődtek ez idő alatt barátságok?

 

Természetesen szövődtek, tehát vannak számomra nagyon fontos emberek, akik egy életen át el fognak kísérni. Mindenkivel jó a kapcsolatom a színházon belül.  Nyilván vannak olyanok is, akikkel sokkal szívesebben állok színpadra. Az élet valahogy mindig úgy hozta, hogy a partnereim azok lettek, akikkel civilben is közel álltunk egymáshoz.  Egy-egy munka során egészen érdekes barátságok születhetnek.  Győrben csak akkor vagyok, ha előadásom és próbám is van egyszerre. Olyankor a színészházban alszom. Más esetben előadás előtt érkezem a városba, és utána haza is megyek.  Nagyon szeretek itt lenni, de sokszor hazavágyom a családomhoz.

 

Szerinted miben rejlik egy darab sikere?

Mi mindig arra törekszünk, hogy hatalmas siker legyen, azonban ez nagyon sok mindenen múlik. Egyrészt a szereposztáson, a rendezőn, a közönség hangulatán.  Hasonló ez, mint a főzés. A lényeg a fűszerezés. Mindenki mindent belead, de lehet nem lesz a darab olyan sikeres, mint vártuk. Van, hogy hatalmas irodalmi művekből nem lesz kirobbanó siker, és kisebbekből pedig igen, mert a rendezés és színésznek által nagyon jó lett. 90%-ban a szereposztáson múlik a sikere.


Vannak különbségek a vidéki és pesti társulatok között?

Nyilván vannak. A vidéki társulatokban játszó színészeket egy bizonyos régió ismeri. Remélem azért, hogy a Jászai Mari-díj kapcsán többen tudják, hogy színész vagyok.  A pesti színészeket a szakma (kritikusok) valószínűleg jobban ismerik, de azt gondolom kvalitásbeli különbségek nincsenek. Régebben „ büntetésnek” számított vidéki színésznek lenni, de már ez közel sincs így. Zseniális fővárosi színészek is elmennek vidékre játszani. Abban van különbség esetleg, hogy a pesti színházak eléggé műfajspecifikusak (zenés, prózai). Vidéken pedig mindenféle műfajban jeleskedni kell (operett, musical, próza).  

 

Téged választottak a Színházba mentem arcának. Szerinted ez minek köszönhető?

Amikor Vidnyánszky Attila felkért a Színházba mentem kampányra, nagy öröm volt számomra. Hallott rólam, és Törőcsik Marival való rokonság miatt lehetett az, hogy rám keresett és kiválasztott. Nagyon jó csapat jött össze. Színészként estéről-estére a legjobbat kell kihoznom magamból. Arra buzdítani az embereket, hogy szeressék a színházat, nincs ennél nemesebb feladat.

 Milyen terveid vannak, illetve van- e olyan szerep, amit szívesen eljátszanál a közeljövőben?

Ember tervez, igazgatója végez. Valamennyire irányíthatom, mégis sokszor éreztem úgy, a karrierem a szerencsés véletlenek sorozata, ami ehhez a pályához kell. Most a harmincas éveim vége fele kezdtem azt érezni, hogy apránként helyükre kerülnek a dolgok. Most bejött egy filmsorozat. Új embereket ismeretem meg. Fontos jelen lenni, hogy a nézők, a kollégák, és a szakma lássanak.

 

Beszélnél a filmről? Mikor lesz a premierje? Miről fog szólni?

A Comedy Centralon október 24-én. Nem leszek benne minden részben. Tömény történelem a magyar címe. Drunk history-ból szabadon fordítva. Ez egy olyan komédiasorozat, ahol történelmi sztorit mesélnek el híres emberek, korhű maszkban, viszont a narráció a spicces híresség narrációja. El fogom játszani Vörösmarthy-t, Zrínyi Miklóst, államalapítónkat István királyt, Mária Teréziát. Szóval, aki teheti, nézzen bele október 24-én a Comedy Centralon.Kedveljen minket a Facebook-on!