A TÚL KÍVÁNCSI ÁLLAM

Közérzet
Megjelenés

Van ez a Google Átláthatósági jelentés, ebben megnézheti a kíváncsi polgár, hogy a különböző államok hatóságai mennyi kérelemmel fordulnak a Google-höz, hogy passzoljon már át adatokat néhány felhasználójáról.

A Magyarországról szóló adatokból látszik, hogy idén minden eddiginél többet kíváncsiskodott a magyar állam. Júniusig 166 kérelemmel összesen 218 felhasználó adataiba szeretett volna belenézni - írta a 444.hu.

Az átlagpolgár általában nem böngészi az ilyen és hasonló jelentéseket, azt sem nagyon tudja, hogy léteznek egyáltalán. Lehet, hogy erre is apellál az állam. Azt, hogy a tavalyi évhez képes sokkal több adatra kíváncsi, lehet a felhasználók gyarapodó számával is magyarázni. Ez a pozitív magyarázat és a részigazság. De félő, sokkal többről van itt szó. Igazság szerint csak találgatni tudunk meg összeesküvés-elméleteket gyártani. Politikai hovatartozást halászni lehet simán a Facebook-posztokból is, terroristákat keresni, azt jobban el tudjuk képzelni, bár ki tudja.

Mi van akkor, ha olyan elemzéseket készítenének az ilyen anyagokból, ami a kormánynak segítene egyes negatívabb döntéseinek a következményeit felmérni, és amiket nem lehet sima közvélemény-kutatással elvégezni, nagyon elképzelhetetlen?

 

‘Mindenesetre bármi is a valóság, félelmetes, hogy hosszú évek óta úgy élünk, hogy teljesen megfigyelhetők, ellenőrizhetők és ez által maximálisan befolyásolhatóak vagyunk.

 

Ez a Mátrix című film világa, amiről nemrég még azt hittük, egy fantasztikus-film.

Címlapfotó: ujvilagtudat.hu

Követed már a Boldogulj Győrben oldalunkat a Facebook-on? Nem? ITT most megteheted. Köszönjük!