Legjobb cikkek

A Gézengúz Alapítványt Dr. Schultheisz Judit alapította 1990-ben Budapesten.  A 90-es évek elején egy konferencián ismerkedett meg a doktornő és a gyógytornász- gyógypedagógus Kovácsné Lengyel Mónika. Eltervezték, hogy megteremtik a győri, Győr környéki koraszülött, idegrendszeri sérült, fejlődésben visszamaradott gyermekek és családjuk részére a családcentrikus, koragyermekkori egészségügyi ellátás lehetőségét.

 

Egy nagyon fontos kitüntetésben részesült az Alapítvány. Megkapta az Etikus Adománygyűjtő szervezetek kitüntetést.

 

‘Nagy büszkeséggel tölt el, hogy felvett tagjai közé és Etikus Adománygyűjtő Szervezetté nyilvánította a Gézengúz Alapítványt az ASZÖT, az Adománygyűjtő Szervezetek Önszabályozó Testülete.

 

A testület a civil szektorba vetett bizalom megerősítésének céljával alakult meg 2012-ben, és e célból készült el az Adománygyűjtő Szervezetek Etikai Kódexe, melyet az ezt elfogadó szervezetek magukra nézve kötelezőnek fogadnak el. Az Etikai Kódex fő sarokpontjai a hitelesség, törvényesség, átláthatóság és nyilvánosság. A kezdeményezéshez bármely civil szervezet csatlakozhat, aminek működése megfelel a kódexben foglaltaknak.

 

Az Önök célkitűzése, hogy segítséget nyújtsanak az újszülöttektől egészen a 6 éves korú fejlődésben visszamaradt, koraszülött gyermekek számára. Melyek azok a gyanús tünetek, amely esetében a szülők feltétlenül forduljanak az alapítványhoz?

Csecsemőkorban, egy éves kor alatt:  önszabályozás gyengesége (pl. alvási, etetési nehézségek),  a figyelem és kapcsolattartás  hiánya esetén. Ha 3 hónapos kor után a baba tárgyért nem nyúl, ha kezébe adjuk és nem tartja meg, vagy görcsösen szorítja, a test két felének mozgása nem összehangolt.

1-3 év között: ha beszéde elakad, egyhangú és nehezen érhető. Nem épít játékokból, nem utánoz, ha nagymozgásai ügyetlenek, nem tud guggolni vagy lábujjhegyen közlekedik. Bokája bedől, gerince nem egyenes, mellkasa nem szimmetrikus.

3-6 éves korig: figyelme 5-10 percnél tovább nem köthető le, erősen beszédhibás, szókincse szegényes, nem rág, kanalat nem fog, kétkezes, egyensúlyi helyzetekben ügyetlen, mozgása darabos, irányokat, formákat nehezen ismer fel, színfelismerés az alapszínekre sem alakult ki, nem szobatiszta.

Itt csak egy-egy kiragadott gyanújelet soroltam fel. A több szakember (neurológus, pszichológus, gyógytornász, gyógypedagógus) részvételével történő szűrés, vizsgálat, diagnosztika feladata ezeknek az állapotoknak mélyebb elemzése és értelmezése.

 

Központjuk évente közel 800 gyermeknek segít. Milyen támogatásokból tudják biztosítani működésüket?

Az Alapítvány állami támogatásban csak igen kis mértékben részesül, ezért munkánkhoz nélkülözhetetlenek a külső támogatások, adományok. Ahhoz, hogy évről évre a hozzánk folyamatosan növekvő számú beutalt gyermeket és családot el tudjuk látni, komoly összefogásra, támogatásra van szükségünk. Büszkék vagyunk rá, hogy idén az Alapítványt megválasztották "Etikus Adománygyűjtő Szervezetnek". Jelenleg csak támogatásokból tudjuk beszerezni a szükséges felszereléseket, és nélkülözhetetlen eszközállományunkat.

 

Számos olyan játékos fejlesztő programmal várják a kicsiket és szüleiket, mely mind most mind a későbbiekben hasznos lehet számukra. Ilyen a Győrben is alkalmazott idegi rendellenességek vízben végzett kezelése is. Mondana pár szót arról hogy ez miben segíti a fejlődésben visszamaradt gyermeket? Mennyi idő alatt érhető el javulás?

A  „kádas program” (Neuro-hidroterápia 1) nemzetközileg is elismert program csecsemőknek, 16-20 hetes korig. Vízi körülmények között biztosítjuk az elemi mozgásminták gyakorlását, a tudatos légzés-visszatartás tanítását, továbbá s egyszerre több érzékszervre ható inger egyidejű alkalmazását. A módszer rendkívül hatékonyan befolyásolja az idegrendszer érését, javítja a gyermekek izomtónusát, hőszabályozását, mozgáskészségét, és összehangolását. Serkenti a testi és szellemi fejlődését. A mozdulatokat az Alapítványban történő gyakorlás után, a szülők végzik a gyermekekkel, az otthoni fürdőkádban. Az ismerős környezet a gyermek számára biztonságot jelent, bevonjuk a családtagokat, ami a család összetartó erejét erősíti. Az első 5 hónap után a kisgyermekek csoportos uszodai foglalkozásokon vesznek részt.

A csoportos mozgásfejlesztés (Neuro-hidroterápia 2) során kihasználjuk a víz előnyös fizikai, kémiai és pszichés hatásait. A vízben a felhajtóerő miatt a mozgások könnyebben, folyamatosabban és harmonikusabban kivitelezhetőek, mint szárazföldön. A meleg víz hatása is kedvezően befolyásolja a gyermekek izomtónusát. Az érzékelés pereméről érkező gazdag ingermennyiség óriási lehetőséget ad a központi idegrendszer szabályozó működésének a létrejövő mozgás pontosításában, finomításában és a testtartás javításában. Mozgásfejlesztésünk célja a gyermek hibátlan mozgásfejlődésének támogatása, harmonikus, összehangolt  mozgásának kiépítése. Figyelünk a nagymozgások és finommozgások harmonikus fejlesztésére, az egyensúly, és a vízbiztonság kialakítására. Rendkívül sok életkornak megfelelő játékhelyzetet kínálunk, amivel felébresztjük, és szinten tartjuk a gyermek  érdeklődését és mozgásigényét. A javulás nagyban függ a gyermek korától, mozgásállapotától és a mentális érettség  szintjétől, az eltérés súlyosságától.

 

Tevékenységük az országban a korai terápiák intézményrendszerének egyik alappillére. Mik a távlati céljaik Győr városában?

 

‘A családközpontú kora gyermekkori  segítség egy nagyon összetett szakmai tevékenység, mely állandóan változik. Újabb és újabb diagnosztikai eljárások, terápiás eszközök és módszerek jelennek meg.

 

Ezen változások, fejlődések mellett Alapítványunk törekszik a folyamatos, minőségi ellátás biztosítására. Ez egy többtényezős, nehéz háttérmunka. Az érintettek ellátása csak egy összetett,  egységes elvek mentén rendezett terápiával valósítható meg, a szakorvosi és nem szakorvosi ágazat együttműködésével.

 
Milyen tanácsokat adna azon szülőknek, akik koraszülött gyermeket hoznak világra?

A koraszülött gyermekek esetében nem lehet elégszer hangsúlyozni az eltérések korai felismerés és fejlesztés jelentőségét. A korai születés akkor is rizikótényezőt jelent, későbbi problémákat (egyensúlyzavar, mozgáskoordináció, tanulási nehézség, viselkedészavar) illetően, ha egyébként a pici baba "nagyjából" hasonló életkorban érte el a fejlődés lépcsőfokait, mint időre született társai, ill. csecsemőként, kisdedként nem volt tapasztalható maradandó sérülés. Ha már a kórházban kiderül, hogy a babádnak maradandó sérülést okozott a korai születés, akkor mielőbb el kell kezdeni a sérülés területenkénti korai fejlesztést és rendszeres kontrollokkal ellenőrizni annak eredményességét.

Komplex kivizsgálásnak, betegségfelismerésnek és ellátásnak több fejlődési területre kell kiterjednie: a mozgás-, a beszéd-, az értelmi fejlődés, szociális, érzelmi fejlődés, látás-, hallásfejlődés, viselkedésbeli eltérésekre. A kora gyermekkori intervenció több szakember együttműködését, több módszer, sokféle technikák, eszközök használatát teszi szükségessé. Nem egyfajta módszert követünk, hanem minden esetben a gyermek szükségléteinek megfelelően, az egyes módszerek elemeit illesztjük össze, a leghatékonyabb fejlődés érdekében. Az elemek közül egészen egyedülálló, és a terápia sarokelemének számít az Alapítványnál az előzőekben említett ”kádas program”. Hisszük, hogy a korai ellátás során fontos a szülők gyors felvilágosítása.

Címlapfotó: Génezgúz BabaAkadémia

 

Követed már a Boldogulj Győrben oldalunkat Facebook-on? Nem? ITT most megteheted. Köszönjük

A 43 éves Katus Attila nagyon sok mindenben kipróbálta magát, mielőtt profi aerobic oktató lett.  Húsz  éves oktatói múlttal rendelkezik, és számos embernek ő jelenti az erőt a legizzasztóbb pillanatokban, amikor már úgy tűnik az akaraterő kevés. November elején Győrbe látogatott, vele beszélgettünk.

 

 

A sport iránti elkötelezettséged az úszással kezdődött. Jelenleg életmódtanácsadással, személyi edzéssel és aerobic oktatással foglalkozol. Miért érezted úgy, hogy tovább kell lépned ebbe az irányba?

 

 

Az ember nem gondolkozik előre, hanem a lépések egymást követik.  Gyerekfejjel nem sokat tudunk még az életről. Szerettem a vizet, és a szüleim is a sport szeretetére neveltek. Később a sok úszás monotonná vált számomra, ezért inkább focira váltottam. Nagyon szerettem ezt a sportot is, mivel későn érő típus voltam és társaim magasabbak voltak nálam csapatkapitányból cserejátékos lettem. Amikor gimnáziumba kerültem ismét fordulat következett. Ekkortájt kezdtem el kézilabdázni a Pécs színeiben. Elkerültem a szegedi egyetemre, ahol elvették a kedvem és az önbizalmam, ekkor csöppentem bele az aerobic világába. Szegedről visszakerültem a pécsi egyetemre testnevelés- angol szakra, elmentem egy csoportos edzésre, és már akkor nagyon megtetszett.

 

 

 

Fotó: solymaronline.hu

 

 

Miben más az aerobic mint más sportok? Miben látod legfőbb különlegességét, szépségét?

 

 

Nagyon szerethető és intelligens sport, már akkor is ezt gondoltam, amikor elkezdtem, és először voltam egy baráti társasággal edzésen. Emellett viszonylag gyorsan jöttek a sikerek. Nyitott vagyok az új dolgokra, ami tetszik, azt igyekszem kipróbálni. Vonzott a színpad, és hogy milyen lehet fent lenni, spárgát, valamint gyakorlatokat csinálni. Ez nem tudatos döntés volt, csak az élethez való hozzáállásom megnyilvánulása. Mindebből következett, hogy edző lettem, amikor befejeztem az élsportot.

 
 

Mi az első lépés, mikor elkezdesz valakivel „dolgozni”?

 

 

Első a beszélgetés, ugyanis az alapján tudok dönteni, hogy milyen módon foglalkozzak vele a későbbiekben. Fel kell mérni a tudását, a motivációs szintjét. Van is egy programom, ami a honlapomon elérhető. Azért is hoztam létre, hogy azoknak is tudjak segíteni, akikkel nem vagyok napi kapcsolatban. Fontos tudnom, hogy mennyi stressz éri, illetve vannak-e lelki problémái, hogyan és mennyit alszik. Akkor tudok neki segíteni, ha elegendő információm van róla. Az első óra mindig olyan, mint egy baráti beszélgetés, és ezután következhet a munka.

 
 
Sokszor mondják, hogy nem elég az elhatározás, szükség van rengeteg akaraterőre is. Te vagy az az ember, aki példát és utat is tud mutatni. Mi a sikered titka?

 

 

Szeretem, amit csinálok, és úgy gondolom, hogy ez az én utam. Sokszor érzem, hogy erre születtem, mert tudom hogy ez az a terület, amiben igazán ki tudok teljesedni, és a maximumot tudom nyújtani. A tapasztalatom szerteágazó, és nem vagyok sarokba szorítható, ugyanis elég széleskörűen rálátok erre a sportra. Van elméleti, valamint gyakorlati tapasztalatom is. Ez nagyon jó érzés, és én 1993 óta ezt csinálom szívvel-lélekkel. Ez  még csak egy állomás, még nagyon sok tervem van. Az elején talán még kissé száraznak tűnik mindez, de később azt kezded érezni, hogy fantasztikusan izgalmas. Járok edzéseket tartani országszerte, most is egy turné keretein belül érkeztem Győrbe. Minden egyes alkalom egy lelki, valamint testi utazás. Így teljes az életem.

 
 

Mi az, ami miatt az utolsó legizzasztóbb pillanatban is kitartanak és végül elérik céljukat? Véleményed szerint mennyi idő kell ahhoz, hogy valaki tényleges eredményt érjen el valaki az alakformálásban?

 

 

Ameddig nem érezzük jól magunkat sportolás közben, addig nem születhet tényleges, szemmel látható eredmény.

 

‘Nagyon fontos az, hogy  nem életmódot váltunk, hanem életmódot változtatunk.  A kettő között lényeges különbség van. A változtatás titka, hogy bizonyos étkezési szokásaink módosulnak, és sportolunk, míg a változás  180 fokos fordulatot nem vesz.

 

Ez nem szokott sikerülni általában. A változtatásban lehetnek apró dolgok is, mint a több alvás és folyadékfogyasztás, vagy, hogy minden napunkat reggelivel indítsuk. Az is lényeges lehet, hogy többet legyünk szabad levegőn, és rendezzük emberi kapcsolatainkat. Plusz a reális célkitűzés és helyzetfelismerés, valamint hogy szembenézzünk gyengeségeinkkel. Nem tartom jónak, ha olyan területtel foglalkozunk, amiben eleve erősek vagyunk. Nem szégyen, ha az ember valamiben nem jó. Az erő az, ha valaki egy nem teljesen tökéletes a testtel lemegy az edzőterembe és kérdez, hogy fejlődhessen.

 
 

Fotó: pecsma.hu

 

 

Tapasztalataid szerint, hogyan lehet kimozdítani az embereket és meggyőzni őket, hogy mozogjanak és éljenek egészségesebben?

 

 

Amíg az életmódváltást kényszernek érzik, csak  addig csinálják, amíg tart  az akaraterejük. Fontos, hogy mindig annak álljunk neki, amire képesek vagyunk, ne tűzzünk ki irreális célokat, és adjunk magunknak időt mindenre. Nem kell a legnagyobb problémákkal szembenéznünk rögtön. Akár a hegymászásnál, ne a legmagasabbal kezdjük, mert az nagy valószínűséggel úgysem sikerül, amíg nincs meg az a szint, ami szükséges hozzá. Képesek vagyunk változni, és alkalmazkodni minden körülményhez, kivéve, ha valamire azt mondjuk, soha. Ugyanúgy, ahogy megtanultunk magyarul beszélni, úgy ezt is meg tudjuk tenni. Mindenki bízzon magában és ne a kanapén üljön, vagy egy sarokban gubbasztva, mert addig nem tudhatja meg, mi rejlik benne.

 
 

Van-e esetleg olyan személy, aki járt az óráidra és ma már neki is a sport az élete? Tudomásod szerint lett-e valakiből a későbbiekben személyi edző úgymond általad, a te hatásodra?

 

 

A siker titka, hogy szeresd az embereket, és higgy abban, amit csinálsz, valamint az idő, és a szorgalom. Kell valami olyan energia és barátságos természet, ami vonzza az embereket. Sok ember lett már sikeres oktató, szakember vagy élsportoló a későbbiekben. Tudom mi a beszélgetések ereje és érzem, mikor lépnek egyet előre és pozitív irányba befolyásolom őket.

 
 

Mi az amit ki kell iktatni az étrendünkből?

 

 

A kiiktatás szót nem szeretem, mert nem gépek vagyunk, hanem emberek.

 

‘Törékenyek, gyarlók, és vannak hibáink. Ha valamit kizárok az életemből, egy ideig talán bírom, de hosszútávon ezt nem lehet folytatni. Inkább azt mondom, hogy ami nem támogatja az egészségünket, abból ritkábban és kevesebbet.

 

Természetesen vannak olyan káros dolgok, mint a dohányzás, vagy az alkohol, amire nem kéne rászoktatni magunkat. Ha ez mégis megtörténik, akkor a lehető legritkábban. Ha lehet, legalább idáig jussunk el. A 80%-os eredmény az már nagyon is jó lehet, nem kell mindig 100%-osnak lenni, de nem álljunk meg 50%-on. 5-ből 4-szer együnk egészségesen, és menjünk el edzeni ugyanennyi alkalommal. Így kezelhető az élet, így nem esünk vissza. Inkább kevesebbet, de ha lehet, akkor azt rendszeresen.

 

 

Mit üzennél azoknak, akik még nem vettek részt személyesen az edzéseiden?

 

 

Nagyon hiszek a személyes találkozókban, így azt javaslom, aki teheti, az jöjjön el az edzésekre, főleg, ha éppen az ő városában zajlik. Fontos hogy megszerettessem a testmozgást és az egészséges életmódot, minél több emberrel. Mindenki fedezze fel magában a csodát, és bízzon erejében. Mind egyformák vagyunk, csak abban rejlik a különbség, hogy milyen döntéseket hozunk, és ez milyen hatással van az életünkre.

 

B.Zs

 Követed már a Boldogulj Győrben oldalunkat a Facebook-on? Nem? ITT most megteheted. Köszönjük!

 

 

Az utóbbi időben nyíltan beszélünk  a fizikai-és betanított munkaerő hiányáról, rámutatva többek között a vállalatok sokszor elhibázott humánpolitikai stratégiáira, valamint bizonyos vállalatirányítási trendekre, amelyek sokszor nem hoznak megoldást az adott problémákra.

László Zoltánnal, a Vasas Szakszervezet alelnökével beszélgettünk erről.

 

Hogyan áll most a munkaadók és a munkavállalók viszonya?

Ami riasztó számomra, hogy sok munkahelyen még mindig játszanak a határozott idejű szerződésekkel, Nyugat-Magyarországon meg főleg. Háromszor, négyszer, ötször hosszabbítanak, az ötödik után határozatlan idejűre kellene változtatni a szerződést, de rengeteg helyen ezt nem teszik meg, inkább kirúgják az illetőt. Tudjuk, hogy vannak ilyen cégek Győr mellett Enesén, Szombathelyen, Zalaegerszegen, sorolhatnám napestig.

Az ötödik év előtt egy-két nappal szűnik meg a szerződés, és nem kap újat a dolgozó. Ez pedig azt jelenti, hogy maguk a cégek nem bíznak abban, hogy ez állapot, ami ma jellemzi a munkaerőpiac és munkavállalók helyzetét, hosszú ideig fenntartható lesz. Elképesztő és egész egyszerűen elfogadhatatlan eljárás, főleg ilyen időszakban, amikor a cég örülhetne, hogy van olyan munkatársa, aki évek óta ott dolgozik, ismeri a folyamatokat, tisztában van a szabályokkal, otthonosan mozog a cégen belül.

 

’Hogy mégis meg merik engedni maguknak két dologra vezethető vissza: vagy nagyon rossz a foglalkozáspolitikájuk, vagy ők maguk sem bíznak abban, hogy akár egy év múlva munkát tudnak adni az embereknek.

 

Mi a helyzet a sztrájk tekintetében?

Sopronkövesden az Autoliv Kft.-nél nemrégen, olyan március-április környékén, a magyar autóiparban huszonöt év után volt egy kétórás figyelmezető sztrájk. Az emberek el is érték a céljukat, tizenkét- százalékos bérfejlesztés történt. Három hónapra rá készítettünk egy felmérést, ami azt a meglepő eredményt mutatta, hogy hiába történt béremelés, az emberek nem boldogabbak. Örültek, hogy több lett a bérük, de még így sem lett annyi, amennyit elfogadhatónak tartottak volna. Azt azért tegyük hozzá, hogy az osztrák határ közelsége miatt azon a környéken a bérezés és a pénz értéke is más. A cégnél most többet keresnek a dolgozók, mint az Audinál, pedig nem egy csúcsgyártóról beszélünk. Ennek ellenére a munkavállalók nem lettek elégedettek.

 

’Nem jött rendbe például a magánélet és a munka egyensúlya, ami kardinális kérdés. A belső karrier feltételei sem javultak, a kiszámíthatóság, és ahogy ők fogalmaznak: az igazságosság sem lett jobb. Még mindig jellemző, hogy kivételeznek az olyan emberrel, aki jóban van a főnökkel, vagy azért kerül magasabb pozícióba.

 

Ez kimondottan alsó- középszintű vezetői probléma. Azt láttuk, hogy a cégnél- ahol pedig sikeres volt a helyi szakszervezet - azért nem tört ki a Kánaán.

 

fotó: jokortv

 

Az elmúlt tíz-húsz évben nem voltak olyan lelkesek a dolgozók, ha sztrájkról volt szó…

 

’Az emberek már nem olyan inaktívak, mint pár évtizede. Sokszor úgy kell visszafogni őket, hogy ha most gyorsan beleugranak a munkabeszüntetésbe, az szimpla törvénysértés, vadsztrájk.

 

Nagyon meg lett szigorítva a sztrájktörvény, és akárhogy nem lehet ilyet csinálni. Volt olyan időszak, olyan egy hónappal ezelőtt, mikor sztrájkhullám volt az országban. Az Autoliv-sztrájk után öt-hat cégnél már sztrájkbizottságot akartak alapítani. És ez a hullám megint elindulhat, mert kezdődnek a bértárgyalások, és nekünk megint oda kell majd figyelnünk. Az emberekben csökkent a félelem, bátrabban fordulnak a szakszervezetekhez.

Nő a tagság létszáma, egyre több helyi szakszervezet alakul. És igen, elmondatható, a dolgozók sokkal jobban ki mernek állni a jogaikért, mint évekkel ezelőtt. Egyrészt mert láttak már pozitív példákat, másrészt, könnyen találnak olyan színvonalú munkát, mint ahol éppen dolgoznak- legalábbis a termelő ágazatban, akár Győrben is.

 

Győrben milyen képet mutatnak a vállalatok a karrierlehetőségek vagy a munkakörnyezet tekintetében?

A kép teljesen változó. Van, ahol jobban figyelnek a dolgozókra, vagy éppen gördülékenyebb az előrejutás. Biztos türelmetlenebb vagyok az átlagnál, de én mindenhol nagyon nagy lehetőséget látnék a fejlődésre, nem csak itt, hanem az egész országban. Emberibbé jogkövetőbbé, polgárbarátibbá kellene tenni a munkahelyeket. Ezeken a terülteken óriásit lehetne fejlődni, csak éppen szándékot nem látok eleget.

 

A cégek mennyire partnerek?

Csak a szükséges mértékig.

 

’Van, ahol még mindig ott tartanak a bizonyos szintű vezetők – és ez vezetői szintenként más – hogy erős vagyok, hatalmas vagyok, mögöttem áll a nagy cég, és a „ha nem tetszik, el lehet menni” mentalitás uralkodik.

 

Nemrég azzal fenyegetőzött egy művezető, hogy ha nem mennek be az emberek túlórázni, ki lesznek rúgva. Mindezt egy olyan helyen, ahol állandó túlóra van, mert kevés a létszám. Nem értette meg, hogy konkrétan akkor mondta el: „olyan kevesen vagyunk, hogy nektek többet kell dolgozni, de ha nem dolgoztok többet, még kevesebben leszünk.” Van, ahol meglenne a szándék, de a helyi menedzsmenteknél ütköznek falakba, vagy a vezetők empatikus érzéke nincs magas szinten. A humánusabb, a bevonó típusú vezetők kikoptak a foglalkoztatásból, sajnos az elmúlt 15-20 év nem nekik kedvezett. Nagyjából átmentek a nem termelő területekre, a katonás vezetőket pedig nagyon nehéz átvezetni egy teljesen más stílusra. Azt gondolom, hogy ezen a területen is egy különleges helyzet előtt állunk, nagyon sok minden át fog értékelődni a rövidesen a világban. Például a foglalkoztatás egy bizonyos szintje teljesen megszűnik. A robottechnológia, az informatika fejlődésével a nagyon alacsonyan képzett emberekre nem lesz szükség, és ezzel együtt más típusú vezetőkre lesz igény. Azt nem tudom, ezt hogyan tudjuk majd kezelni.

 

A jelenlegi szakképzés nem lesz-e hátránya ennek a váltásnak, ahol nyilvánvalóan felértékelődik a tanulási készség. A szakszervezetek, hogy próbálják kezelni ezt a problémát?

Igen, nagyon fontos lesz a jövőben, hogy a magyar emberek tanulási készsége, képessége hol tart. Vannak példák arra, mikor a munkavállalókat olyan képzésekre küldik el a cégek, ahol látszólag olyan dolgot tanul, ami nem feltétlenül köthető az aktuális pozíciójához. A legfontosabb a tanulási képesség folyamatos fenntartása.

 

’A magyar oktatás színvonala nagyon komoly hátrányt fog jelenteni 10 -15 év múlva a társadalomnak és az egyéneknek egyaránt. Főleg, az hogy nem vagyunk hajlandóak időben szembenézni vele.

 

A szakszervezetek viszonya mennyit változott az utóbbi időben, akár a kormányhoz, akár a munkavállalókhoz?  Illetve, mintha nem lennének annyira harciasak, bár igaz a Munka Törvénykönyve változásai elég kedvezőtlenek lettek ebben a tekintetben is?

A munka világa tökéletesen leképezi a társadalmat, és annak működését. Az egész magyar társadalom ilyen lett, mindent le lehet nyomni a torkán. A munka világában is ezt tapasztalhatjuk. Mostanában látok pozitív jeleket, már vannak sztrájk készültségek, szerveződnek társaságok, akiknek elegük van a munkáltatójuk ilyen-olyan dolgaiból, és keményen szembemennek vele. Ilyenből azért sok van. Január óta hét cégnél alakult olyan szervezet, ahol eddig nem volt hasonló, vagy teljesen a munkáltatót kiszolgáló dolog működött. Valami elindult. Volt olyan cég, ahol nem volt szakszervezet, de csináltak sztrájkot, úgy kellett őket leállítani.

Mennyire jellemző, hogy a szakszervezetek ki vannak szolgáltatva a cégeknek?

A szakszervezetek világa nagyon színes. A magukat függetlennek tituláló szervezetek, akik úgymond mindenkitől függetlenek, légüres térben mozognak. Sokkal kevesebb a lehetőségük, mint annak a szakszervezetnek, aki például a Vasas Szakszervezethez tartozik, és adott esetben a Vasas kívülről is be tud avatkozni, ha kell. Ráadásul a szakszervezetei jogok sérültek, a szakszervezetek működésének feltételei is romlottak az új Mt-vel.

 

És van lehetőség ezen változtatni?

Majd meglátjuk. Ha felébred a magyar társadalom, és elkezd olyan rendszerekben gondolkodni, ahol a rendszer szavatol. És ha kiderül egy emberről, hogy nem jó vezető, ne adj isten nem jó politikus, akkor ki lehet belőle menni, és egy ilyen rendszernek oszlopos tagjai lesznek a munkavállalói érdekképviseleti szervezetek, akkor majd a szakszervezetnek is sokkal nagyobb lehetőségük lesz a kontrollra.

 

’Azok a társadalmak, amelyekben sokkal nagyobb a szakszervezetek presztízse, sokkal kisebb mértékben vannak kitéve mind gazdasági, mind társadalmi kríziseknek.


címlapfotó: origo.hu

Nemrég kaptuk ezt a történetet, gondoltuk, megosztjuk Önökkel is.

 

"Minap hazaértem munkából majd ablakot nyitottam, jó idő volt, jöjjön be a friss levegő. Egy középkorú férfi vitatkozott éppen egy fiatal sráccal közvetlen az ablak alatt. Azt láttam még, hogy a férfi tovább ment a másik lépcsőház felé és a srác még az ablak alól utána kiabálta, hogy: "Csak azért nem bántom mert segített a családomnak". Kikerekedett szemmel elkezdtem az otthoni teendőim, de fél perc sem telt el járókelők rémületét hallom. Ismét kinézek és azt látom, hogy a férfi a földön fekszik elterülve. Azonnal leszaladtam, közben egy férfi telefonált és kérdeztem is tőle egyből, hogy mentőt hívott? Mások csak 4-5 méterről bámultak az arcukat fogva. Odamentem a sérülthez, koponyája hátul erősen vérzett és a szája is tele volt és "gluggyogott" mintha levegő után kapkodna. Nagyon megijedtem nem tagadom, nem voltam még ilyen szituációban. Két dolog fordult meg a fejemben, egy időben: Most fuldoklik vagy nyelni próbál?  Illetve, hogy oldalfekvésre elmozdíthatom-e? Nem sérül-e a gerincoszlopa? 


Szerencsére egy nő és párja odajött, és ha jól emlékszem azt mondta, a kórházban dolgozik és helyeselt az oldalra fordításra. Oldalra fektettük és én tartottam a fejét a gerincoszlopnak megfelelően egyenesen, amíg a mentők ki nem érkeztek. Kértem egy marék zsebkendőt vagy valamit, amit a vérzésre tehettem, mert senki meg se kérdezte mit segíthet a körülöttünk állók, bámészkodók közül. Egy rövid ideig még nem reagált a kérdéseinkre, de aztán elkezdett beszélni, de egyértelműen kiesett neki egy kis idő, azt se tudta, hogy megütötte valaki és hol van.

 

Mentők gyorsan kiérkeztek és átvették, ellátták a férfit. Rendőrt ők hívtak és mentőautóba vitték a sérültet. Negyed órával később kezdett emlékezni. Nevén is nevezte a rendőröknek az elkövetőt, akik mint valami rendőrségi törzsvendéget ismertek is.   A Késő délutáni kutya sétáltatás közben, akárhányszor lenéztem a kezeimre azt láttam mintha még mindig csupa vér lenne, nagyon rossz volt! Nagyon sokszor megfordult a kérdés a fejemben, miért nincs elsősegélynyújtásról bizonyos óraszám az iskolákban? Nincs jogosítványom így még azon az apró képzésen sem vagyok túl, és azt sem értettem, hogy 8-10 járókélő miért csak állt egy helyben amíg én leszaladtam az emeletről a lakásból, amíg a mentők kiérkeztek.Tanulságos történet. A közbiztonság helyzetéről már elég sokat írtunk a napokban, úgy látszik, szinte minden nap történik hasonló a városunkban. Viszont az elsősegélynyújtás oktatása az egyik alap dolog, amit az iskolásoknak meg kellene tanítani, illetve, hogy miként viselkedünk ilyen helyzetekben, ne ijedjünk meg, ha valaki előttünk esik össze az utcán, vagy véresen hever a földön.

 

Gondolom, szituációs játékokkal is sokat lehetne segíteni, azon felül, hogy az órán szépen megtanítanánk az elősegélynyújtás alapjait. És ami még fontosabb: a szülőkkel együtt, mert sokszor mi felnőttek, sem tudjuk, mit kezdjünk az ilyen helyzetekkel, és pánikba esünk. És ha olyankor, nem segítünk félelemből, amikor a gyerek is velünk van, milyen példát lát majd?

 

A munkahelyeken vannak önkéntes elősegélynyújtók, de előfordult, hogy kötelezően ráböktek valakire, hogy na, te mész a tanfolyamra, mert valaki kell, hogy menjen, és éles helyzetben bizony elájult az illető.

 

Azt hiszem, az élet minden területén sokkal jobban oda kellene figyelni erre, akár valami társadalmi programot kidolgozni, esetleg kampányt, ha már annyira szereti a kormány a kampányokat. Mennyire jobban nézne ki a Brüsszelt megállítani akaró és hasonló jellegű óriásplakátok helyett, a sok Merj segíteni!, vagy Ments éltetet! jellegű poszter. Ráadásul pozitív üzenetet hordozna, nem úgy, mint a mostaniak. Tele vagyunk rossz hírekkel, katasztrófa híradókkal és még az utcán is a politikai mocsok ömlik ránk, nem csoda, hogy nem érezzük jól magunkat a bőrünkben. Legalább az utcán lehetnének hasznos és pozitív plakátok.

 

Követed már a Boldogulj Győrben oldalunkat Facebookon? Nem? ITT most megteheted. Kérünk, támogasd portálunkat! Ha anyagilag nem is támogatsz még bennünket, de kattints az oldalon lévő reklámra, azzal már ezt is megteszed! Köszönjük!

 

 

Tisztelt Orbán Viktor úr!

Mint egyszerű polgár szólnék pár szót, ha már megtisztelte városunkat a látogatásával.

Ön éppen csak hazatért Brüsszelből , de már másnap Győrben, polgármesterünkkel együtt grandiózus ígéret-cunamit zúdított ránk, Győr polgáraira.

Rengeteg elmaradt közúti fejlesztést ígért, pl. Közúti körgyűrű bezárását Győr elkerülőjénél. Három milliárd forintért útfejlesztést Győr-Ménfőcsanak kiindulással.

Hidat építhet a város a belső keleti elkerülő fejlesztéséhez kapcsolódóan.

Kedvezne a kerékpárosoknak egy Kerékpárút Győr-Pannonhalma közötti út megépítésével.

Helyi és helyközi buszpályaudvar és vasút intermodiális csomóponttá alakítását is megígérte,  és ehhez kapcsolódóan környezetbarát autóbuszokat vásárolhatnánk.

Beígért egy új mentőállomást, ami a kórházhoz kapcsolódik. A parkolót is bővítik a kórháznál. Három milliárdos a fejlesztés.

Sporthotelt az olimpiai sportpark területén és egy  Új városi szabadidőközpont építését  a Püspökerdőben.

Vízi élményparkot és Állatkerti fejlesztést, milliárdos nagyságrendben.

A Győri Nemzeti Színház felújítását, húsz milliárdért.

Új hangversenyterem és Konferenciaközpont is épülhet és a  Kormányhivatal is elköltözhet a mostani helyéről (a volt megyeházáról). Lehetőségként  felmerült a Győr és Dunaszerdahely közötti négysávos út megépítése is.

Csak úgy repkedek a milliárdok, csak azt nem értem, miből, hogyan?

 

‘Árulja el nekem, mégis miből gondolja, hogy Önnek joga van 15-20 éves távlatban ígéreteket tenni Győr polgárainak? Honnan tudja, mi lesz évekkel később, talán jóstanfolyamra járt?

És ha majd el kell kezdeni visszafizetni a súlyos milliárdokat, akkor is ellátogat, hozzánk Győrbe, hogy bejelentse, saját zsebből majd megoldja helyettünk? És a Borkai polgármester úr is mélyen belenyúl a zsebébe, hogy ne maradjon pácban a város.

Mert addig, amíg nem kell megkezdeni a visszafizetést, minden rózsaszín és lehet parádézni, de mi lesz utána?

F.J.

 

írjon nekünk, ha látott vagy hallott valamit: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.


Követed már a Boldogulj Győrben oldalunkat Facebookon? Nem? ITT most megteheted. Kérünk, támogasd portálunkat! Ha anyagilag nem is támogatsz még bennünket, de kattints az oldalon lévő reklámra, azzal már ezt is megteszed! Köszönjük!

A helyi LMP-sek fejezték be Borkaiék félmunkáját. Némi tüntetgetés után kivágták a maradék fákat, mert úgy gondolták azt a keveset már felesleges megőrizni.

Véleményük szerint nem építették elég közel a Dunához az épülő új kollégiumi szárnyat sem, így a tüntető tömeg segítségével közelebb tolták a Duna parthoz.

Végezetül a tüntető tömeg skandálni kezdte minden győri óhaját, hogy Borkai költözzön be a győri várba.

 

Ez ugyan április 1-i tréfa, de bármikor megtörténhet a valóságban.

 

Követed már a Boldogulj Győrben oldalunkat Facebookon? Nem? ITT most megteheted. Kérünk, támogasd portálunkat! Ha anyagilag nem is támogatsz még bennünket, de kattints az oldalon lévő reklámra, azzal már ezt is megteszed! Köszönjük!

Megyei Szakma Sztárokat köszöntöttek Győrben a kamarában (GYMSMKIK) Pintér-Péntek Imre elnök és Dr Lakatos István a szakképzésért felelős alelnök. Kiválóan szerepelt mind a 15 diák, aki szakmájában részt vehetett az országos megmérettetésen.

 

Elismerés illeti az elméleti és a gyakorlati felkészítőket is. A köszöntő szavakat a Richter János Zeneművészeti Szakgimnázium, Általános Iskola, Alapfokú Művészeti Iskola és Kollégium növendékeinek előadása tette még ünnepélyesebbé.

 

A Győr-Moson-Sopron Megyei  Kereskedelmi és Iparkamara képviseletében a kamara elnöke és a szakképzésért felelős alelnöke 2017. május 10-én ünnepélyes eseményen oklevéllel és ajándékkal köszöntötte a Szakma Kiváló Tanulója Verseny, valamint az Országos Szakmai Tanulmányi Verseny országos döntőseit. A megyénkbeli tanulók kiválóan helyt álltak a budapesti X. Szakma Sztár Fesztivál keretében rendezett szakmaversenyen. Felkészítő tanáraikat és gyakorlati oktatóikat is elismerés illeti meg..

 

A Szakma Kiváló Tanulója Versenyen helyezettek

 

Tóth Szabina

Győri Szolgáltatási SZC Kossuth Lajos Középiskolája és Kollégiuma tanulója    

Kozmetikus szakmában   4. helyezést ért el.

Felkészítő iskolai pedagógus:  Zalka Angelika

Felkészítő gyakorlati oktató:    Markó Béláné kozmetikus mester, egyéni vállalkozó

 

Kürti Kevin

Győri Műszaki SZC Gábor László Építőipari Szakközépiskolája tanulója  

Kőműves és hidegburkoló szakmában  4. helyezést ért el.

Felkészítő iskolai pedagógus:  Varga Erika

Felkészítő gyakorlati oktató:    Finszter Péter, GYŐRÉP Építőipari és Kereskedelmi Kft. ügyvezetője  (nem tud jönni)

 

Horváth Ádám János     

Győri Műszaki SZC Gábor László Építőipari Szakközépiskolája tanulója  

Ács szakmában  3. helyezést ért el.

Felkészítő iskolai pedagógus:  Lefevre-Gergely Zsuzsanna

Felkészítő gyakorlati oktató:  Lakatos Tibor, TETŐBAU Kft. ügyvezetője

 

 

Az Országos Szakmai Tanulmányi Verseny helyezettjei

 

Furka Sándor András              

Győri Műszaki SZC Jedlik Ányos Gépipari és Informatikai Szakgimnáziuma, Szakközépiskolája és Kollégiuma tanulója      

CAD-CAM informatikus szakmában  6. helyezést ért el.

Felkészítő iskolai felkészítő oktató: Tihanyi György

 

Tóth Krisztián                

Győri Műszaki SZC Jedlik Ányos Gépipari és Informatikai Szakgimnáziuma, Szakközépiskolája és Kollégiuma tanulója      

CAD-CAM informatikus szakmában  5. helyezést ért el.

Felkészítő iskolai felkészítő oktató:  Tihanyi György

 

Schramek János            

Győri Műszaki SZC Jedlik Ányos Gépipari és Informatikai Szakgimnáziuma, Szakközépiskolája és Kollégiuma tanulója      

CAD-CAM informatikus  szakmában  4. helyezést ért el.

Felkészítő iskolai felkészítő oktató:  Tihanyi György

 

Tóth Norbert                  

Győri Műszaki SZC Jedlik Ányos Gépipari és Informatikai Szakgimnáziuma, Szakközépiskolája és Kollégiuma tanulója      

CAD-CAM informatikus  szakmában  3. helyezést ért el.

Felkészítő iskolai felkészítő oktató:  Tihanyi György

 

Veiner Marcell                         

Győri Műszaki SZC Jedlik Ányos Gépipari és Informatikai Szakgimnáziuma, Szakközépiskolája és Kollégiuma tanulója      

Gazdasági informatikus szakmában  3. helyezést ért el.

Felkészítő iskolai felkészítő oktató:  Tóth László

 

Szilvágyi - Kovács Ádám

Győri Műszaki SZC Hild József Építőipari Szakgimnáziuma, Szakközépiskolája és Kollégiuma tanulója     

Magasépítő technikus szakmában  2. helyezést ért el.

Felkészítő iskolai felkészítő oktató:  Vörösházi György

 

Szák Zsolt

Győri Műszaki SZC Jedlik Ányos Gépipari és Informatikai Szakgimnáziuma, Szakközépiskolája és Kollégiuma tanulója      

CAD-CAM informatikus  szakmában  2. helyezést ért el.

Felkészítő iskolai felkészítő oktató:  Tihanyi György

 

Juhász Márton

Győri Műszaki SZC Jedlik Ányos Gépipari és Informatikai Szakgimnáziuma, Szakközépiskolája és Kollégiuma tanulója      

Szoftverfejlesztő  szakmában  2. helyezést ért el.

Felkészítő iskolai felkészítő oktató:  Kottra Richárd

 

Első helyezett tanulók:

 

Varga Márton

Győri Szolgáltatási SZC Pálffy Miklós Kereskedelmi és Logisztikai Szakgimnáziuma és Szakközépiskolája  tanulója      

Logisztikai ügyintéző  szakmában  1. helyezést ért el.

Felkészítő iskolai felkészítő oktató:  Juhász Ildikó Gabriella  és Major Károly

 

Bordák Máté

Győri Műszaki SZC Jedlik Ányos Gépipari és Informatikai Szakgimnáziuma, Szakközépiskolája és Kollégiuma tanulója      

Szoftverfejlesztő  szakmában  1. helyezést ért el.

Felkészítő iskolai felkészítő oktató:  Kottra Richárd

 

Szabó Bence

Győri Műszaki SZC Jedlik Ányos Gépipari és Informatikai Szakgimnáziuma, Szakközépiskolája és Kollégiuma tanulója      

CAD-CAM informatikus  szakmában  1. helyezést ért el.

Felkészítő iskolai felkészítő oktató:  Tihanyi György

 

Csepei Ferenc

Győri Műszaki SZC Hild József Építőipari Szakgimnáziuma, Szakközépiskolája és Kollégiuma tanulója     

Magasépítő technikus szakmában  1. helyezést ért el.

Felkészítő iskolai felkészítő oktató:  Vörösházi György

 

Gratulálunk a versenyzőknek és a felkészítő tanáraiknak egyaránt!

 

Címlapfotó:gymskik.hu

 

írjon nekünk, ha látott vagy hallott valamit: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

 

Követed már a Boldogulj Győrben oldalunkat Facebookon? Nem? ITT most megteheted. Kérünk, támogasd portálunkat! Ha anyagilag nem is támogatsz még bennünket, de kattints az oldalon lévő reklámra, azzal már ezt is megteszed! Köszönjük!

Az országos vetélkedő Győr-Moson-Sopron megyei fordulóján 27 család mérte össze tudását. A Győr-Moson-Sopron Megyei Rendőr-főkapitányság Baleset-megelőzési Bizottsága 2017. május 13-án Győrben, a Porsche Inter Auto Hungaria Kft. Skoda márkaképviselet telephelyén rendezte meg a „Közlekedik a család” elnevezésű közlekedésbiztonsági vetélkedő megyei döntőjét.

 

A megmérettetésen – ahol korosztályokra szabott elméleti és gyakorlati feladatokat kellet teljesíteni - 27 család vett részt. A családtagok a verseny elején közösen KRESZ és elsősegélynyújtási tesztlapokat töltöttek ki. A felnőttek egy autós vezetéstechnikai pályán mutatták meg tudásukat, míg a gyermekek kerékpáros pályán hajtottak végre ügyességi feladatokat.

 

A jó hangulatban zajló vetélkedőn a családoknak időre kellett egy megadott közlekedési jelzőtáblát kockakirakón kirakni, valamint a legvállalkozóbb szellemű családtag megmutathatta, hogy az úgynevezett „részeg szemüvegben” hogyan tud célba dobni labdákkal.A versenyen a legeredményesebbnek a győri Michl család bizonyult. Ők képviselik megyénket a Budapesten megrendezésre kerülő közlekedésbiztonsági vetélkedő országos döntőjén. A második helyen a Zavada család, míg a harmadik helyen a Kelemen család végzett.

 

Az első tíz helyezett családot a Győr-Moson-Sopron Megyei Rendőr-főkapitányság Baleset-megelőzési Bizottsága értékes ajándékokkal jutalmazta.

 

A megmérettetés után, illetve a szünetekben a megyei rendőr-főkapitányság Bűnmegelőzési Osztályának munkatársai játékos feladatokkal várták a kisebbeket, illetve korosztályuknak megfelelő feladatlapokkal a nagyobb gyerekeket. A szülőkkel aktuális bűnmegelőzési témájú, informatív beszélgetést folytattak és szórólapokat, valamint kisebb ajándékokat adtak át a családoknak.

 

Címlapfotó:police.hu

 

írjon nekünk, ha látott vagy hallott valamit: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

 

Követed már a Boldogulj Győrben oldalunkat Facebookon? Nem? ITT most megteheted. Kérünk, támogasd portálunkat! Ha anyagilag nem is támogatsz még bennünket, de kattints az oldalon lévő reklámra, azzal már ezt is megteszed! Köszönjük!

 

A 450 évvel ezelőtti kérés jegyében tartják az idei pünkösdi zarándoklatot Csíksomlyón - áll a ferences rend szerdán közzétett búcsúi tájékoztatójában. A június 3-án tartandó búcsú mottója: "Tarts meg minket őseink szent hitében!"

A csíksomlyói hegynyeregben helyi idő szerint 12.30-tól (közép-európai idő: 11.30) tartandó szentmisét - melyet a Duna tévécsatorna ezúttal is élőben közvetít - Miguel Maury Buendía, a Vatikán bukaresti nagykövete, Románia apostoli nunciusa mutatja be, a szentbeszédet Veres András győri megyés püspök, a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia elnöke mondja. A szentmisén jelen lesz Michael Anthony Perry, a ferences rend legfőbb elöljárója, Assisi Szent Ferenc 121. utódja a rend élén.

A ferences rend tájékoztatójában arra emlékeztetett, hogy 450 évvel ezelőtt azért gyűltek össze Csíksomlyón a katolikus hitükhöz hű székelyek, hogy segítséget kérjenek a hitükben való megmaradáshoz, és hálát adjanak Istennek és a Szűzanyának ezért a segítségért. Az 1567-es segítségkérés a protestánsok és katolikusok közötti erdélyi vallási villongások közepette történt.

Szűz Mária csíksomlyói kultusza azonban jóval régebbi a székelyföldi településen. Ez a kultusz a ferences rend megtelepedésekor, az 1440-es években már létezett. Erről IV. Jenő pápa is említést tett, amikor 1444-ben arra biztatta a híveket, hogy nyújtsanak segítséget az első csíksomlyói templom építéséhez. Ez a Mária-tisztelet gyarapodott az idők folyamán, és ennek volt a megnyilvánulása a 450 évvel ezelőtti első pünkösdi zarándoklat és fogadalomtétel is.

A Csíksomlyóra zarándokló székelyek ekkor "megfogadták, hogy nem valaki vagy valami ellen emelnek szót, hanem Istenbe vetett hitüket erősítik, ennek emlékére minden pünkösd szombatján egységesen elzarándokolnak a Szűzanya tiszteletére Csíksomlyóra" - idézte a zarándoklat történetét Urbán Erik, a csíksomlyói ferences rendház vezetője.

A ferences elöljáró szerint Csíksomlyó mára jelkép lett: elsősorban a székely nép katolikus hitvallásának a fellegvára, a pünkösdszombati búcsú pedig az újratöltekezés alkalma, nemcsak a székelyeknek, hanem a világon szétszóródott magyarságnak és minden jóakaratú embernek. "Az idei csíksomlyói pünkösdszombati zarándoklat segítsen hozzá bennünket, hogy megújítsuk és megéljük, amit őseink megfogadtak, és azt, amit a Salvator-kápolna előtti kőkeresztre felvéstek: !" - áll Urbán Erik rendházfőnöknek a zarándoklatot meghirdető levelében.

 

Címlapfotó: 24.hu

 

írjon nekünk, ha látott vagy hallott valamit: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

 

Követed már a Boldogulj Győrben oldalunkat Facebookon? Nem? ITT most megteheted. Kérünk, támogasd portálunkat! Ha anyagilag nem is támogatsz még bennünket, de kattints az oldalon lévő reklámra, azzal már ezt is megteszed! Köszönjük!

Hirdetés