HOGYAN VIGYÁZZUNK NÖVÉNYEINKRE A HIDEGBEN

Közérdekű
Megjelenés

Megérkeztek az éjszakai kisebb fagyok, és már a napközbeni hőmérséklet is olyan alacsonyra esett, hogy érdemes megkezdeni a növények téliesítését.

 

A fagyérzékeny növények már a telelőben vannak, néhány kiemelt közülük: citrusfélék, beltéri cserepes virágok, kaktuszok, pozsgások, tölcsérjázminok murvafürtök (Bougainvillea), gumós begóniák.

 

Kisebb fagyokat elviselő, eltűrő növények előkészítése megtörtént, és aktuálissá vált a telelőbe hordásuk. Ide tartozik: leander, álló és futó muskátlik, fagyot nem tűrő, de lombozatukat eldobó hagymás, gumós növények, mint a dália, kanna, kardvirág.

 

Erős fagy estén károsodó növényeknél szükség van olyan beavatkozások elvégzésére, amelyek csökkentik a fagyhatást.

 

A rózsák közül a teahibrid és törzses rózsák, valamint a mediterrán országokból behozott rózsák vannak veszélyben. A teahibridek tövét föld felkupacolással védhetjük meg. A törzses rózsák vesszőit vissza kell vágni, majd egy arra alkalmas anyaggal (fátyolfólia több rétegben, papírzsák, bubifólia, jutazsák) betakarni az egész felső részt.

 

Díszfüvek nem szeretik, ha a téli csapadék a hajtásaik közé folyik, majd ott megfagy, ezért őket kévébe kötve teleltetjük. Rossz megoldás az őszi lomeltávolításuk, ehelyett kell őket összekötni. Télen amúgy is szép látványt nyújt a megmaradt lombozat. Legérzékenyebb közülük a pampafű, amelyet a telepítést követő két évben szükséges takarni.

 

Dézsás örökzöldek teljes mértékben télállók, de mivel az Ő fejlődésük télen sem áll le, ezért vízre van szükségük. Azonban, ha a dézsa talaja több hétre teljesen átfagy, akkor a növény nem tudja felvenni a fagyott vizet, ezért kiszárad. Nagyon sok dézsás örökzöld tavasszal nem indul hajtásnak, hanem elbarnul. Ennek nem a fagy, hanem a vízfelvétel hiánya az oka. A teljes átfagyás elkerülése miatt a dézsát körbe kell tekerni szigetelő anyaggal, a föld tetejét pedig fenyőággal, vagy lombbal kell takarni.

 

Selyemakác és hozzá hasonló meleget kedvelő, de fagytűrő fás szárú növényeknek időt kell adnunk az akklimatizálódásra. A telepítést követő két évben fagyérzékenyek, ezért a törzsét, és a vastagabb vázágait be kell bugyolálni jutazsákkal, vagy hasonló anyaggal.

 

Dézsában nevelt, télen teljes nyugalomba vonuló növények, mint a hortenzia, rododendron, babérmeggy, erika, kamélia, fűszernövények, törpe gyümölcsfák életét is érdemes megkönnyíteni annyiban, hogy a dézsákat egy védett helyre hordjuk, egymáshoz szorosan illesztjük, majd az edények közét, és földjének tetejét vastagon kitömjük falevéllel.

Szabadon álló örökzöldek, lomblevelű örökzöldek, vagy gyenge hajtással rendelkező fás szárú növények esetén a fellépő erős hó,- vagy ónos eső nyomásától kell védenünk oly módon, hogy az ágakat egymáshoz kell rögzítenünk. Vigyázzunk, hogy a kötözéssel ne okozzunk háncssérülést a növényeknek.

 

Fügéből, gránátalmából nagyon sok fajta van. Egyesek télállóak, míg mások nem. Érdemes őket a tél ellen takarással védenünk. Idős, nagyobb korukra már nem egyszerű őket betakarni, ezért a hajtásrendszerét vastag kötéllel kössük össze egy katlan, vagy tölcsér formájába, a tölcsér külső palástját vegyük körbe raschel hálóval, majd a közepébe borítsunk be annyi falevelet, amennyi belefér. Ez megfelelő téli védelemmel látja el a növényt.

 

A levendulák jelentős része hazánkban nem télálló, ezért érdemes őket télen falombbal takarni. A hazánkban nemesített, és nevelt levendulák teljesen télállók, viszont a mediterrán országból importáltakkal lehetnek bajok. Mindig kérdezzük meg az eladót, hogy honnan származik a növény.

 

Fagyálló bonsai növények estén sem árt az óvatosság. Esetükben a kis méret és a jelentéktelen, szigetelésre teljes mértékben alkalmatlan földmennyiség okoz komoly gondot.

 

Őket is érdemes raschel hálóval körbevenni, és falevéllel kitölteni a keletkezett légréteget. Kétnyári virágok (százszorszép, árvácska, sárgaviola, nefelejcs), annak ellenére, hogy teljesen télállók érdemes a talajukat falevéllel, vagy fenyőággal takarni, mert így kisebb lesz a téli kár, és tavasszal korábban virágot bontanak.

 

A növények mellett ne feledkezzünk meg a kertberendezési tárgyakról, eszközökről, gépekről és vizet tartalmazó dolgokról sem. A legérzékenyebb terület a víz, mert az rögtön elfagy és a jég komoly károkat okoz a berendezésekben. Víztelenítsük őket, és amit kell szereljünk le, és vigyük fagymentes helyre (szivattyúk, automata fűnyírók).

 

A burkolatok esetében kerüljük el a pangó vizet, amely megfagyva azonnal károkat okoznak bennük. Ügyeljünk a téli síkosság mentesítő anyagok használatára is, mert ezek a burkolatokon kívül a növényzetben is kárt okoznak.

Minden igyekezetünk ellenére előfordul, hogy a téli idő új megpróbáltatások elé állít minket, például a viharos szél letépi a védelmet nyújtó kötéseket, ezért álljunk készen az azonnali beavatkozásokra, kármentesítésekre.

 

Címlapfotó: kert.lap.hu

 

Követed már a Boldogulj Győrben oldalunkat a Facebook-on? Nem? ITT most megteheted. Köszönjük!