TÖBB MINT 40 KUKA LÁNGOLT GYŐRBEN AZ ELMÚLT ÉVEKBEN

Biztonság
Megjelenés

Három szelektívsziget esett a tűz martalékává másfél hét leforgása alatt. Ennél elkeserítőbb adat, hogy az elmúlt években legkevesebb 40 darab 1100 literes edény gyulladt ki a kisalföldi megyeszékhelyen feltehetőleg vandálok miatt-tudósít a kisalföld.hu

 

Szeptember utolsó napjaiban a Gárdonyi-iskola mögötti szelektív hulladékgyűjtő nagy része égett le. Három kuka semmisült meg, egyedül a papírok tárolására kihelyezett edény vészelte át a tüzet. A második tűzeset az első helyszíntől néhány száz méterre, alig pár nappal később volt Nádorvárosban. A Honvéd szálló melletti, Bartók Béla utcai szelektívsziget teljesen az enyészetté lett. A harmadik hasonló tűz Győrújbaráton történt, itt szintén cserélni kellett több gyűjtőedényt.

Komoly kár, rendőrségi feljelentés

"Négy darab gyűjtőedény ára körülbelül 350 ezer forint. Ha a szelektívszigetek alapja megég - mint a Honvéd szálló melletti tűzesetben -, akkor a kárösszeg még magasabb. A három győri szelektív hulladékgyűjtő szigeten okozott kár meghaladja az egymillió forintot. A GYHG Nonprofit Kft. mindhárom esetben rendőrségi feljelentést tett, várjuk a nyomozás eredményét. Két gyűjtőszigeten pótoltuk a leégett kukákat, a Bartók úton, a Honvéd szálló közelében egyelőre a talapzatot állítjuk helyre" - közölte Ozsvárt Tamás, a Győr-Szol kommunikációs vezetője.

Emlékezetes tűzesetek

A kisalföldi megyeszékhelyen az utóbbi években sajnos "hagyománya" lett a szelektívszigeteken elkövetett gyújtogatásoknak. Ha csak a nyilvánosságra került eseteket számoljuk össze, akkor több mint 40 darab (!) 1100 literes kuka esett a tűz martalékává. Pár éve szintén Nádorvárosban történt több tűzeset sorjában. Akkor nem egészen két hét alatt hét kuka égett a Tihanyi Árpád utca elején. Szintén emlékezetes eset, hogy 2013 nyarán a Munkácsy úton a tűzoltóság közvetlen közelében gyulladt ki nagyméretű kuka. A tűz során a tűzoltóság épületének fala is megrongálódott.

Már kattant bilincs gyújtogató kezén

A gyújtogató(k) nem érezhetik magukat biztonságban. Egyrészt Győrben 118 rendőrségi kamera figyeli a köztereket és készít minőségi felvételeket. Másrészt öt éve kattant a bilincs az akkor 20 éves gyújtogató kezén. A büntetett előéletű fiatalember beismerte, hogy 14 darab 1100 literes kukát gyújtott fel a városban. A számláján volt további négy darab 120 literes edény "megsemmisítése" is. Amikor lekapcsolták a rendőrök a Kassák utcában, akkor is gyufát szorongatott a kormos kezében. Portálunk megkérdezte a Győr-Moson-Sopron megyei rendőrség sajtóosztályától, hogy kamerafelvétel segíti-e a nyomozást a legutóbbi győri kukatüzek ügyében. Amint válaszokat kapunk, közöljük azokat.

címlapfotó: kisalfold.hu