BOTRÁNY A NÉGYZETEN: KINYÍRTÁK A NÉPSZABADSÁGOT

Szerkesztőségi vélemény
Eszközök
Megjelenés

Az utóbbi évek egyik legnagyobb botrányát kavarta a Népszabadság állítólagos „koncepcióváltásának” ürügyén végrehajtott ideiglenes felfüggesztése. A lap munkatársai szombaton a hírekből értesültek a történtekről, majd kaptak egy levelet, amelyben felmentették őket a munkavégzés alól. Egyelőre nem kell bemenniük dolgozni, de fizetést kapnak.

A Magyar Nemzet munkatársai nyilatkozatban vállaltak szolidaritást a Népszabadság újságíróival, a Szépírók Társasága pedig közleményben tiltakozott a felháborító döntés ellen. Ma este a lap felfüggesztését ellenzők tüntetést szerveznek a Kossuth térre, és az ellenzéki pártok is tiltakoznak.

A Népszabadságot is kiadó Mediaworks tulajdonosváltásáról már pletykálnak egy ideje a politika és a gazdaság madarai, de mindenkit váratlanul érintett a mostani döntés, és annak „enyhe” diktatúrákat idéző kivitelezése. A mai napon történtekből kiindulva igaznak tűnnek azok a feltevések, melyek szerint a lapot egy Fidesz-közeli hátterű cég szerezte meg. A legnagyobb baloldali napilap került jobboldali kezekbe, amit a Fideszen belül hatalmas győzelemnek élhetnek meg.

A döntést gazdasági indokokkal magyarázzák, ennek ellenére erősen politika- stratégiai színezete van az egésznek, hiszen nem is annyira a napilapról szól a történet, mintsem arról, hogy átvegyék az irányítást a 13 megyei lap fölött, ami a Mediaworks tulajdonában van.

Szerkesztőségünk szolidaritást vállal minden érintett újságíróval.