A 83-AS HALÁLÚT

Szerkesztőségi vélemény
Eszközök
Megjelenés

A 83-as főút megyénk szégyene. 45 kilométer hosszú: Győrt és Pápát köti össze. Áthalad sok falun: Győr-Ménfőcsanakon, Győrszemerén, Téten, Tétszentkúton, Gyarmaton és Takácsin. Egyre több a baj vele. Rengeteg a súlyos közlekedési baleset. Régóta ígérik, hogy biztonságosabbá teszik ezt a szakaszt. Csak remélhetjük, hogy nem veszti életét még több ember Pápa felé, félúton.

 

A 83-as lassú és veszélyes, különösen Győrszemere területén. Keskeny és kanyargós, toldozott-foltozott. Ráférne egy ráncfelvarrás. Az erdős területek közelsége miatt gyakori az őzzel, szarvassal való ütközés is.

Korlátok kihelyezésével ez is elkerülhető lenne.

 

Nagy a forgalom, s magától nem is fog csökkenni. Erre megy Győrből Pápa, Ajka, Tapolca, Sümeg, Zalaegerszeg felé a legrövidebb út. Kamionok kevésbé, buszok és mezőgazdasági gépek annál gyakoribbak. Pápa hiába harmincezres város már, komoly iparral és mezőgazdasággal: minden irányból pocsék utakon lehet csak megközelíteni. Az utak nem tartanak lépést az idővel.

 

’2011 márciusában a kormány (Völner Pál közlekedésért felelős államtitkár) ígéretet tett arra, hogy megjavítják az utat. Méghozzá 4 év alatt felújítják, s egyben új, elkerülő szakaszokkal egészítik ki.

 

„A 83-as főút tervezett felújítása bekerült a 2007–2013-as uniós ciklus pályázatai közé, ennek köszönhetően el kell készülnie 2015-ig" – mondta Kara Ákos, Fideszes országgyűlési képviselő.

 

Azt is mondta, hogy amennyiben megvalósul a 83-as főút várva várt modernizálása, s megépülnek az elkerülők, akkor a mostani Győr-Pápa közötti átlagos, 45 perces menetidő a felére csökkenne.

 

Április végén egy busz hajtott útpadkára Győrszemérénél. Jelentős anyagi kár keletkezett. A helyszínelés és műszaki mentés alatt a forgalmat rendőrök irányították és félpályás útlezárás volt érvényben.

 

Május utolsó napjaiban, Városlőd térségében, a 83-ason egy motoros a szalagkorlátnak hajtott és a helyszínen életét is vesztette. Augusztus 20-án egy motoros és egy személyautó ütközött Győr és Győrújbarát között. A motorkerékpáros sérülést szenvedett. Pár napra rá, Ménfőcsanak és Győrszemere között, augusztus 25-én két személyautó karambolozott.

 

Lehetne sorolni, de a legmegrázóbb eset szeptemberben történt: egy négy gyerekes anyát és kamasz lányát ütötték el.

Az anya és lánya gyalogosan közlekedtek, amikor hirtelen felbukkant egy autó, amit egy külföldi katona vezetett, és elgázolta őket.

 

A sérülteket kórházba szállították, de a terhes asszony életét már nem tudták megmenteni az orvosok. Édesanya és magzata is meghalt.

 

Októberben egy busz több személyautóval ütközött. A buszban utazók közül hárman sérültek meg. A veszélyes kanyart nem tudta bevenni az Audis munkásjárat vezetője, így az árokba hajtott Győrszemere és Nagyszentpál között, és átsodródott az autóbusz sávjába. Ezt követően megpördült és összeütközött a járművel. A személyautó sofőrje azonnal meghalt.

 

Sürgősen tenni kell valamit.  Az ígéret szép szó, ha betartják, úgy jó.

 

címlapfotó: atv.hu