MIT SZÓLHATNAK AZ ÚJ BUSZOKHOZ A GYŐRIEK

Szerkesztőségi vélemény
Eszközök
Megjelenés

 

Elsőként a fővárosban mutatkoztak be az új magyar buszok, melyek a Credo gyárából kerülnek a forgalomba. Másodikként Pécsett, majd később Győrben is tesztüzembe kerültek.

 

Jelenleg több vonalon is járnak a kék színű energiatakarékos buszok, melyek mindennel el vannak látva. Alacsony padlós szerkezet, légkondícináló berendezés, kedvező fogyasztás. Ráadásul “hazai” termékek, hiszen a Credo termékei győri és mosonmagyaróvári üzemekben készülnek

 

Igazán örvendetes fejlemény, hogy a régi, már ugyancsak rozoga Ikaruszok végre nyugdíjba ( bontóba?) vonulhatnak. Buszsöfőröktől tudjuk,  nem egyszer fordult elő hidegebb téli reggeleken, hogy a járműpark fele makacsolta meg magát és maradt a garázsban, indulás helyett. Ennek éppen ideje véget vetni.

 

A BKV-nál sikert aratottak a Credo-k, és Pécsett is, de vajon Győrben is forgalomba állhatnak?

 

Köztudott, hogy Győr a 12. legjobban szennyezett levegőjű település hazánkban. És ez elsősorban a diesel üzemű járműveknek, jelentős részben éppen a tömegközlekedésben résztvevő buszoknak köszönhető.

 

 

 

Más magyar városokban, pl. Miskolcon, Kaposváron ( és Budapesten is) már évekkel ezelőtt földgáz üzemű buszokat állítottak forgalomba! Ezek sokkal kevésbé szennyeznek.. A jellemzően MAN típusú buszok ára biztosan magasabb, mint a Credo vételára. Viszont az üzemeltetés olcsóbb és a környezeti terhelés kisebb.

 

 

 

Kaposvár és Budapest is az elektromos buszok felé kacsingat. Amelyeket ráadásul szintén gyártanak hazai üzemek. Teljesen szennyezésmentes, csendes üzemű, minimális a meghibásodási kockázat!

 

 

Bátran feltehetjük a következő kérdéseket:

 

Támogassuk a hazai ( győri) gyártót, aki olcsó, de lassan elavulttá váló diesel üzemű buszokat gyárt?

 

Vegyünk drága import, földgázüzemű, de sokkal tisztább üzemű járműveket?

 

Vagy érdemes lenne a csúcstechnológiát képviselő, egyenlőre szintén tesztüzemben dolgozó, hazai gyártású, teljesen tiszta és csendes elektromos buszokat beszerezni?

 

Vajon Győr város vezetői is feltették ezeket a kérdéseket maguknak?