SCHIMA BANDI, AKIRŐL GYŐRBEN UTCÁT NEVEZTEK EL ÉS ALKOTÁSAI SZÁMOS HELYEN DÍSZÍTIK A VÁROST

Mi történt
Eszközök
Megjelenés

Schima Bandi múzeum létrehozását kezdeményezik.

Az Aranykoszorú-díjas iparművész tiszteletére hoznának létre a városban egy múzeumot.

 

Schima Bandi ötvös és iparművész a magyar vasművesség egyik legjelentősebb alakja. 1882-ben Orosházán született, majd 1919-ben Győrbe költözött, ahol csaknem fél évszázadon keresztül élt és alkotott. Az Aranykoszorú-díjas művész alkotásait külföldön is elismerték, amit mi sem bizonyít jobban, minthogy II. Vilmos német császár és V. Mohamed török szultán is kitüntette. Sőt, az olasz diktátori hatalmú Mussolini úgy fogalmazott róla: „Kár, hogy nem a mi emberünk!” - tudósít az off.media

 

Győr egyik városrészében, Jancsifaluban viseli egy utca Schima Bandi nevét, de alkotásait városszerte felfedezhetjük. Ilyen például az a cégér is, ami a hosszú évek alatt Győr egyik jelképévé vált: Az Aranyhajó.

2006-ban Balla Jenő vezetésével létrehozták a Jancsifaluért Egyesületet, amely főként a közérdek védelméért alakult. Az egyesület célkitűzései között szerepel az is, hogy a kulturális értékeket felkutassák és ápolják. Ennek szellemében, a Jancsifaluért Egyesület elkészítette a lent látható videót, amely Schima Bandi életét és munkásságát mutatja be. A filmet oktatási céllal 30 iskolába juttatják el.

 

Az egyesület most úgy döntött, hogy nyílt levélben kéri a városvezetést arra, hogy a méltán híres iparművész hagyatékaiból - jelenleg egy raktár mélyén fekszik - állandó kiállítást nyissanak.